Icon
Mainontaa kaikenkokoisilla screeneillä MIXX Awards

Mainontaa kaikenkokoisilla screeneillä

30.10.2013 | Atte Kniivilä

Ostajan unelma on ostaa mainontaa yhdestä paikasta ja sitten se näkyy kaikissa kuluttajakohtaamisissa, mitä verkossa on. Puhumme nyt siis display-mainonnasta. Eli kun myyjä myy bannerin, niin se kattaa tietokoneet, tabletit ja puhelimet. Mainoksen linkki vie myös asiakkaan kampanjasivulle, jossa asiakas saa optimoidun lopputuloksen päätelaitteestaan huolimatta. Myyjänkin olisi varmaan kohtuullisen helppoa sanoa, että ”one size fits all”. Helppoa ja hauskaa! Yksi hinta ja kaikki kanavat! Hurraa!

Noh, mitä sitten tapahtuisi pellin alla? Otetaanpas ajatusleikki: Mediatoimisto haluaa tehdä kampanjan asiakkaalleen, jossa hyödynnetään vaikkapa viittä isoa mediaa. Toimisto haluaa, että yllä oleva skenaario toteutuu, eli banneri näkyy päätelaiteriippumattomasti kaikille kuluttajille. Bonuskorttina otetaan vielä se fakta, että bannerissa olisi jokin toiminnallisuus, eli ns. rich-mediaa! Toimisto siis lähtee nyt bookkaamaan mediat ja huomaa, että mobiili ja tablettimedia on huomattavasti edullisempaa kuin tietokoneessa oleva. Tätä saattaisi joku ihmetellä, koska ruudun koostahan mobiilimainos vie kuitenkin paljon suuremman osan ja on täten huomioarvoltaan isompi. Ei lannistuta siihen, vaan ostetaan silti.

Media-toimisto myös ymmärtää, että sama flash-banneri ei ihan kaikkialla voi toimia, eli he tai asiakas teetättävät bannerista flash-bannerin ja sille backupin. Noniin, nyt on tietokoneella nähtävä media jo kasassa.
Sitten mobiili: Teetätetään ensiksi tabletteihin soveltuva html5-banneri oikeassa muodossa, että se toimii myös 7” -laitteissa. Sama toiminnallisuus ei toimi Windows-tableteissa, niin tehdäänpäs myös sille oma.
Sitten puhelimet: Ensiksi Applen ja Androidin laitteisiin sopiva toiminnallinen banneri. Huomataan taas, että sama ei toimi Symbianissa ja Windowssissa ja tehdään niille vielä omat. Tämän jälkeen vielä ländäri tietokone-, tabletti-, Android- ja Applen -puhelimille ja vielä oma Symbianille ja Windowssille. Huh, olipas hommaa, mutta nyt on materiaalia. Nyt sitten matskut medialle. Medioista osalla on erilliset tietokone-, tabletti-, älypuhelin- ja feature-phone -sivustonsa. Nämä siis menee trafiikista kivasti läpi ja homma rokkaa!
Mutta sitten osalla medioista on responsiiviset sivustot, jossa sivu optimoidaan vain ruudun koon mukaan. Responsiivisissa sivuissa siis joudutaan sivun CSS-koodiin määrittämään eri banneritägi, jotta tietty materiaali voidaan laittaa tiettyyn sivuun oikeassa koossa. Mutta kokohan ei nyt sitten riitä, koska sama materiaali ei tule toimimaan Windows-luurissa ja Android-luurissa. Huh… Tehdään siis niin, että mennään pelkällä kuvalla, jos ruudunkoko on pienempi kuin tietokoneen ruutu. Pelkkä responsiivisuus ei tule saamaan toiminnallista mainosta toimimaan kaikissa päätelaitteissa, eikä edes kaikissa niissä yleisimmissä.

Helppo kuvio? AIVAN! Ongelma on nimenomaan se, että yhtenäistä strategiaa mainonnan lisäämisestä kaikkiin päätelaitteisiin ei ole ollut. On erikseen mobiilimainontaa ja verkkomainontaa, vaikka sisältö sivulla olisi sama. Jos haluttaisiin luoda yhtenäinen mainosstandardi, niin responsiiviset sivustot tulisi muuttaa ainakin osaltaan adaptiivisiksi, eli tunnistamaan eri päätelaitteet. Nyt ollaan siinä tilanteessa, että juna meni jo. En usko, että ainakaan lyhyellä aikavälillä tätä muutosta tulee tapahtumaan.

Näin ollen mainonnan ostaminen tulee ainakin lyhyellä tähtäimellä olemaan erikseen verkko-ostamista ja mobiiliostamista. Ja valitettavasti responsiivisiin sivuihin on laitettava vähintään adaptiivinen mainostägi tunnistamaan päätelaitteita, että saadaan toiminnalliset mainokset kukkumaan. Hinnoittelukin on eriytetty, joka vielä sotii mobiilin huomioarvoa vastaan, eli mobiilibanneri on edullisempi. Olkoonkin, että se on pienempi pikselikooltaan, mutta se on huomattavasti vallitsevampi päätelaitteen ruudulla ja täten huomioarvo on ihan eri luokkaa. Toki mobiilissa mahdollisuudet mainonnan kohdentamiseen ja interaktioon ovat erilaiset (jopa suuremmat) kuin verkkopuolella, eli en tiedä onko syytäkään tehdä niistä yhtämittaisia medioita. Joka tapauksessa netti on netti ja kuluttaja päättää millä päätelaitteella sitä katselee. Median, digitoimiston ja mediatoimiston näkökulmasta näin nyt ei kyllä ole. Voisiko muutos lähteä siis myynnistä? Jos myynti ei erottele KAIKISSA kampanjoissa erikseen desktopia ja mobiilia, ja kontaktit olisivat yhtä arvokkaita kaikilla screeneillä, niin se olisi hieno alku. Kaikkiin kampanjoihin tämä ei voi päteä, mutta jos tehdään kuvamainontaa, niin tästä voisi lähteä liikkeelle. Antaa meidän tekniikan ihmisten hoitaa sitten tuo konepellin alla oleva asia ja myyjät ja asiakkaat voivat keskittyä oleelliseen, eli kontaktien haalimiseen!

31.05.2023

MIXX Awards juhlahumua Valkoisessa Salissa

Keräsimme alan ammattilaiset yhteen juhlimaan saman katon alle riemukkaaseen jälleennäkemiseen. Tässä valikoituja otoksia viime torstain 25.5. MIXX Awards gaalasta sekä linkit kaikkiin kuviin

lue lisää

29.05.2023

MIXX Awards 2023 voittajat julkistettu!

Torstaina 25.5.2023 palkittiin ensimmäiset Suomen MIXX Awards voittajat Valkoisessa Salissa

lue lisää

21.03.2023

MIXX Awards - Usein kysytyt kysymykset

Älä jätä hakemusta laittamatta. Tässä on useimmin kysytyt kysymykset koskien IAB MIXX Awards kilpailua. Jos kysymyksiä herää lisää, laitathan viestiä Miralle.

lue lisää