
Verkkomainonnan markkinaosuus on 18,8 % vuoden ensimmäisellä neljänneksellä
Verkkomainonta on tasaisesti kasvattanut markkinaosuuttaan mediamainonnan 309 miljoonan euron kokonaiskakusta päätyen 58,2 miljoonaan euroon ja 18,8 %:n osuuteen vuoden ensimmäisellä neljänneksellä. TNS Gallupin raportoiman mediamainonnan kokonaiskasvun jäädessä 1,4 %:iin verkkomainonnan kasvu kipusi 21,2 %:iin verrattuna samaan ajanjaksoon vuonna 2011.
”Verkkomainonnan kasvu jatkuu edelleen odotetusti. Kasvulle on edelleen tilaa, sillä useassa maassa, mm. muissa Pohjoismaissa, verkkomainonnan osuus on jo reippaasti ylittänyt 20 %”, toteaa IAB:n hallituksen puheenjohtaja Jarkko Kyttänen.
Display ja luokiteltujen ilmoitusten osuus oli noin 29 milj. euroa, jossa viime vuodesta kasvua on kertynyt 13,8 %.
Haku- ja sähköisen hakemistomainonnan osuus oli 27 milj. euroa näyttäen 24,1 %:n kasvua.
Verkkomainonnan eri osa-alueet kehittyivät seuraavasti:
Display-mainonnan osuus oli 19,3 milj. euroa, jossa kasvua oli 18,4 %.
Luokiteltu mainonta oli 9,6 milj. euroa ja kasvu viime vuoteen verrattuna 5,5 %.
Hakusanamainontaan panostettiin seurantajaksolla 19,4 milj. euroa, näyttäen piristynyttä kasvua jopa 35,3 %.
Sähköisten hakemistojen osuus on palannut kasvukäyrälle 7,7 milj. euron panostuksella ja kasvua oli 2,7 %.
IAB Finlandin toimistoilta kerätyn Facebook-mainonnan panostukset olivat 2,2 milj. euroa näyttäen huimaa 175 %:n kasvua. Facebook-panostukset raportoidaan nyt ensimmäistä kertaa IAB:n kvartaaliseurannassa.
”Display-mainonnan iso harppaus tehtiin viime vuonna ja kasvu jatkuu edelleen kaksinumeroisena. Luokitellun mainonnan kehitys indikoi talouden epävakautta sekä muutoksia markkinoilla. Hakumainonta näytti viime vuonna vetävän henkeä Suomessa, mutta nyt se on kivunnut taas kasvukäyrälle ja on saanut seurakseen myös hakemistomainonnan. Facebook-mainonta kasvaa kohisten. Vuoden takainen lähtöluku oli pieni, mutta 175 %:n kasvu kertoo paljon ja lähes kaikkien toimistojen tileissä näkyy reipas kasvu”, kommentoi IAB toiminnanjohtaja Birgitta Takala tyytyväisenä ensimmäisen kvartaalin lukuja.
Kaavio 1: Verkkomainonnan jakautuminen 1. kvartaalilla 2012
Lisätietoja:
Birgitta Takala, toiminnanjohtaja, IAB Finland ry, 040 543 9165, etunimi.sukunimi(at)iab.fi
Jarkko Kyttänen, hallituksen puheenjohtaja, IAB Finland ry, 040 703 5190, etunimi.sukunimi(at)sanoma.fi
IAB Finland kerää haku- ja sähköisen hakemistomainonnan panostukset kvartaaleittain. Tiedontoimittajina ovat kaikki mediatoimistot, Avaus, Dynamiitti Medialabs, Estime, Fonecta, Klikkicom, Kontaktia, Kwantic, Microsoft, NetBooster, Opasmedia, Tulos Helsinki ja Webinfo. Google Finland ei toimita hakusanamainonnan tietojaan. Hakusanamainonnan panostusluvut sisältävät estimaattiosuuden, jotta yritysten suoraan hakukoneyritykseltä ostetun hakumainonnan osuus saadaan mukaan lukuihin. Facebook-panostukset on sisällytetty display-mainonnan lukuihin ja ne raportoidaan vain vuositasolla TNS Gallupin mainoskakussa. Tässä IAB:n kvartaaliseurannassa on korjattu vuoden 2011 vertailujakson tiedot vertailukelpoisiksi.
01.07.2022
IAB Studio: Ulkomainonnan kirkas tulevaisuus
IAB studio jaksot ovat napostelupituisia podcast jaksoja päivän polttavista aiheista digimarkkinasta ja tällä kertaa meillä on studiossa Pasin vieraana, puhumassa digitaalisen ulkomainonnan tulevaisuudesta Jesse Jussila Clear Channelilta, Jenni Heinonen JCDecauxilta ja Outi Pekkala dentsulta.
lue lisää23.06.2022
IAB Jäsenesittely: Meltwater ja Noora Suni
Tässä blogisarjassa tutustumme IAB:n uusiin jäseniin hieman paremmin! Nyt on vuorossa Meltwater ja Noora Suni
lue lisää14.06.2022
Suomessa 36 miljoonaa DOOH-euroa vuonna 2021
IAB Finlandin Digitaalisen ulkomainonnan työryhmän toteuttaman arvion mukaan digiulkomainonnan määrä Suomessa vuonna 2021 oli noin 36 miljoonaa euroa. Arvio digitaalisen ulkomainonnan määrästä tehtiin nyt ensimmäistä kertaa.
lue lisää07.06.2022
Interact 2022 terveisinä mm. ympäristövastuu ja kuluttajan käyttäytymisen muutokset
IAB Europen lippulaivatapahtumassa julkaistiin Euroopan digimarkkinan luvut sekä käsiteltiin ajankohtaisia aiheita
lue lisää