Icon
Oikea video oikeaan aikaan - videot katsojan ostopolulla IABlogi

Oikea video oikeaan aikaan - videot katsojan ostopolulla

13.02.2015 | Jussi Koivusaari

Yhdellä videolla on mahdotonta palvella tehokkaasti kaikkia kohderyhmiä. Yhdellä videolla on myös mahdotonta puhutella kaikkia ostopolun eri vaiheissa olevia asiakkaita. Yhden videon taktiikalla ei siis saada parasta mahdollista tuottoa sijoitetulle pääomalle.

Videomarkkinointi täytyy suunnitella kohderyhmän ja katsojan ostopolun vaiheiden mukaan. On tuotettava useita ketteriä täsmäohjuksia yhden ison pläjäyksen sijaan. Mitä tietoa asiakas etsii? Millä perusteella hän tekee ostopäätöksen?


Unohda adjektiivit

Tuotetta tai palvelua etsivä asiakas haluaa konkretiaa, ei adjektiiveilla maalattua mainospuhetta. Konkretiaa näyttämällä adjektiivit syntyvät katsojan päässä ja vain siellä syntyneet adjektiivit uskotaan. Tieto täytyy annostella sopivissa paloissa siten, että asiakas tunnistaa itse, mitä sisältöä hänen kannattaa katsoa. Potentiaalisen asiakkaan antama aika kiinnostuksen heräämiselle on noin 8 sekuntia. Videon katsominen jatkuu, jos katsoja kokee löytävänsä juuri häntä kiinnostavaa tietoa heti videon alusta.


Herätä kiinnostus

Perinteisesti videoita käytetään kiinnostuksen herättämiseen. Ostopolun alkuvaiheessa potentiaalisen asiakkaan huomio on herätettävä, jotta kanava saadaan auki. Tarina-muotoiset videot ovat tehokas ase kiinnostuksen herättämisessä. Asiakkaan ongelman konkretisointi ja tarjottava ratkaisu ovat pääosassa ostopolun tässä vaiheessa. Hyvänä esimerkkinä toimivat ns. explainer-videot.


Tarjoa tietoa

Katsoja haluaa vertailla nopeasti ja tehokkaasti eri ratkaisujen soveltuvuutta hänen ongelmansa ratkaisemiseen. Tässä vaiheessa voidaan kertoa tuotteesta tai palvelusta hieman syvällisemmin. Katsojalle ei kuitenkaan kannata oksentaa koko ominaisuuslistaa. Referenssivideot, tuotevertailut, how to-videot sekä webinaarit toimivat.

Tässä vaiheessa sisältö tulee räätälöidä kohderyhmän mukaan. Onko kyseessä käyttäjä, päättäjä vai jossain muussa roolissa oleva katsoja? Hyötyjen esittely ei osu maaliin, jos hyödyt poikkeavat eri roolissa olevien katsojien kesken. Videoiden versiointi roolin mukaan takaa sen, että viesti menee perille.


Palvele asiakasta

Kun kaupat on saatu aikaan täytyy pitää huoli tuoreesta asiakkuudesta. Tuotteen ja palvelun käyttöönottoon sekä hyödyntämiseen liittyvä informaatio on nyt asiakkaalle hyödyllistä. Käyttöohjeet, unbox- ja user case-videot sekä ongelmatilanteiden ratkaisut syventävät asiakassuhdetta ja auttavat asiakasta saamaan ostoksestaan täyden hyödyn irti.


Tee asiakkaasta fani

Uskollisista asiakkaista voidaan hyvällä palvelulla jalostaa ilosanomaa levittäviä faneja. Heille voit kertoa yrityksestä, yhteisöstä ja sopivassa kohdassa myös uusista tuotteista ja palveluista. Ovi lisä- ja ristiinmyynnille on auki. Hyvä tarinallinen sisältö voi myös levitä uskollisten asiakkaiden kautta. Patagonia on hyvä esimerkki tämän kategorian videoista. Niissä tuotteiden sijaan pääosassa ovat yrityksen arvot ja ideologia.


Videomarkkinointia asiakkaan ostopolun mukaan
1.Herätä kiinnostus tarinalla
2.Tarjoile tietoa uskottavassa muodossa
3.Kerro hyödyt katsojan rooli huomioiden
4.Auta asiakasta hyödyntämään ostosta
5.Viihdytä uskollisia asiakkaita

Suunnittele huolella, jaa viesti paloihin ja tuota tehokkaasti yhdellä kertaa.

07.09.2015

Videot ilmiön polttoaineena – Case Stronghold

Miten rakennetaan valtakunnallinen ilmiö videoiden avulla?

lue lisää

13.02.2015

Oikea video oikeaan aikaan - videot katsojan ostopolulla

Yksi video ei palvele kaikkia kohderyhmiä. Jussi Koivusaari antaa viisi vinkkiä ostopolulla pysymiseen.

lue lisää

26.11.2014

Paljonko videomarkkinointi maksaa?

Saako 3 000 eurolla mitään? Onko 50 000 euroa liikaa? Miten saan budjetin riittämään mahdollisimman moneen videoon?

lue lisää