Icon
Vertikaalivideossa käyttökokemus on keskiössä IABlogi

Vertikaalivideossa käyttökokemus on keskiössä

28.05.2018 | Alma Media

Sanotaan, että yksi kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa. Mutta kuinka paljon enemmän kertookaan liikkuva kuva? Liikkuva kuva, video, on vertaansa vailla, kun halutaan kertoa tarinaa ja herättää huomiota.

Videon kulutus kasvaa vuosi vuodelta hurjaa vauhtia. Tietoliikenneyritys Cisco on arvioinut, että vuoteen 2021 mennessä 80 % globaalista internet-liikenteestä tulee olemaan videota. Internetin käyttö on siirtynyt merkittävissä määrin mobiiliin ja mobiililaitteiden ansiosta videoista on tullut osa kuluttajien arkea.

Kun seuraan mobiililaitteiden käyttäjiä – koululaisia kotona, kanssamatkustajia junassa, kollegoita toimistolla, tai mietin itseäni – lähes kaikki pitävät laitetta kädessään pystyasennossa. Luontevaa olisikin, että kaikenlainen sisältö, myös videot, mainonta mukaan lukien, tarjottaisiin mobiilissa meille käyttäjille kuten laitetta luontaisesti käytetään. Pystysuunnassa eli vertikaaliformaatissa. Ilman, että puhelinta tarvitsee kääntää, zoomata tai laajentaa ikkunaa.

Snapchat on toiminut pioneerina vertikaalivideolle, Facebook ja Instagram ovat seuranneet perässä. Vertikaalivideoita ovat alkaneet sisällöissään vahvasti käyttämään myös YouTube ja suuret ulkomaiset julkaisijat. Suomessakin vertikaalivideon käyttö on yleistymässä, kiitos somekanavien.

Keskustelin vertikaaliformaatin hyödyistä ja haasteista kollegani, Alma Mediaratkaisujen tuotepäällikkö Sina Reunalan kanssa, joka on ollut mukana jalkauttamassa vertikaalivideo-mainosformaattia mainostajien käyttöön Alman kanavissa. Vertikaalivideon avulla voidaan hyödyntää koko mobiililaitteen näyttö. Vertikaaliformaatti antaakin paljon tilaa tarinankerronnalle ja tuo luovan ratkaisun käyttäjien huomion keskipisteeseen. Silti vain murto-osa mainostajista tuottaa videon vertikaaliformaatissa, jolloin 75% mobiililaitteen näytön tilasta jää hyödyntämättä. Vertikaalivideokampanjoiden kysyntä on lyhyessä ajassa kasvanut, mikä kertoo siitä, että kiinnostusta selkeästi on.

Haasteena varmasti pidetään osittain tuotantobudjetteja, kun tv-spotteja sellaisenaan ei voidakaan hyödyntää mobiilissa. Videoiden tuotantokustannukset ovat kuitenkin pienentyneet ja tuotantoprosessit muuttuneet ketterämmiksi ja kevyemmiksi. Kaikkien sivustojen tekniikkakaan ei välttämättä vielä tue vertikaaliformaattia. Ihmisten silmät ovat myös perinteisesti tottuneet katsomaan videoita sivulta sivulle, ei ylhäältä alas.

Mobiilissa käyttökokemus on kuitenkin keskiössä: mitä parempi kokemus, sitä todennäköisemmin videota katsotaan pidempään ja sen parissa vietetään kauemmin aikaa.

Vertikaalivideo on paitsi käyttäjä- myös julkaisijaystävällinen. Tarjolla on helppokäyttöisiä työkaluja, joilla videot voidaan toteuttaa nopeasti ja kustannustehokkaasti niin, että ne mukautuvat käyttäjän scrollaukseen eivätkä peitä sivuston sisältöä. Markkinoijan näkökulmasta vertikaaliformaatin käytön tekee helpoksi ja kustannustehokkaaksi myös se, että somekanavissa käytettyä videota voidaan uusien työkalujen ansiosta hyödyntää sellaisenaan muissa kampanjoissa ja näin saavuttaa laajempi tavoittavuus ilman ylimääräisiä tuotantokustannuksia. Ei pidä unohtaa myöskään digikanavien tuomaa mahdollisuutta interaktiivisuuteen.

Vertikaalivideon tulokset puhuvat puolestaan. Snapchat teki jo vuonna 2015 havainnon, jonka mukaan vertikaalivideot katsotaan loppuun 9 kertaa useammin verrattuna perinteisiin horisontaaliformaatissa oleviin videoihin. Vertikaalivideot osallistavat käyttäjää 5 kertaa paremmin kuin perinteiset mobiilimainokset.
IAB:n ja Celtran yhteistutkimuksessa vertikaaliformaatin käyttö nostaa brändin huomioarvoa (brand awareness) 28 % ja Alman oman tietopankin mukaan vertikaalivideon CTR% voi olla jopa 30 % korkeampi mobiiliparaatiin verrattuna.

Iltalehden kanavissa toteutettu Tuntematon Sotilas -elokuvan markkinointi on myös erinomainen esimerkki siitä, miten vertikaalivideota on hyödynnetty loistavin tuloksin yhdessä videotapetin kanssa.

Vertikaalivideo on vaikuttava formaatti, joka sopii luontevasti mobiilimainontaan erityisesti silloin, kun halutaan hyödyntää liikkuvaa kuvaa suurella pinnalla, kertoa tarinaa ja herättää käyttäjien huomio. Kun mobiililaitteita käytetään yli 90 % ajasta pystyasennossa, käyttäjäystävällinen vertikaalivideo tuo saumattoman käyttökokemuksen ja sitouttaa käyttäjät viettämään aikaa brändin parissa.

Vertikaalivideon matkasta vihatusta kuvasuhteesta mobiilin median luontaisimmaksi tavaksi kertoa tarinaa kerrotaan lisää Alman puheenvuorossa IAB:n videoseminaarissa Kinopalatsissa 13.6.2018.

Kirjoittaja Kati Rytkönen toimii tuotepäällikkönä Alma Mediaratkaisuissa.

Lue Alma Median aiemmat kirjoitukset

Luovuus ja kiihtyvä maailma – mahdoton yhtälö?
Onko teillä käytössä suunnitelma ajanhallintaan ja tuloksellisempaan sisältömarkkinointiin?

09.05.2025

IAB Studio: Pelimainonnan myytit murskaksi osa2

Onko pelimainonta vaikeaa, kallista tai liian erikoistunutta? Tässä IAB Finlandin podcast-jaksossa pureudumme pelimainontaan liittyviin käytännön myytteihin ja uskomuksiin. Kuka tekee, miten tehdään – ja mitä kaikkea oikeasti voi mitata?

lue lisää

02.05.2025

IAB Studio: Pelimainonnan myytit murskaksi osa1

Tässä IAB Finlandin podcastjaksossa pureudumme pelimainonnan ympärillä pyöriviin sitkeisiin myytteihin ja selvitämme, mikä pitää oikeasti paikkansa. Studiossa äänessä Aleksi Ylitalo RTL AdAlliancelta, Janna Laiho Azerionilta, Patrik Hautala GroupM:ltä – napakalla otteella ja rennolla fiiliksellä.

lue lisää

28.04.2025

IAB Jäsenesittely: Broman Group Oy ja Seppo Niemelä

Tässä blogisarjassa tutustumme IAB:n uusiin jäseniin hieman paremmin! Nyt on vuorossa Broman Group Oy ja Seppo Niemelä

lue lisää

25.04.2025

KonversiO-Optimistit: Näin suomalaiset käyttävät mediaa

KonversiO-Optimistit sukeltaa syvälle suomalaisen mediankäytön, hinnoittelun ja markkinointistrategioiden ytimeen – pohjoismaisessa kontekstissa. Tässä jaksossa pohditaan, mitä iso B2C-mainostaja oikeasti tarvitsee mediatoimistokilpailutuksessa menestyäkseen ja miten erottautua älykkäästi markkinassa, jossa data, asiakasymmärrys ja tekoäly kohtaavat käytännön tekemisen.

lue lisää