Icon
360-videomainonta hakee uomiaan IABlogi

360-videomainonta hakee uomiaan

14.09.2017 | Digital Media Finland

Samalla kun virtuaalitodellisuussisällön muodot, tuotantomenetelmät ja kerronnan tavat hakevat uomiaan, myös mainonta ja markkinointi etsivät paikkaansa VR-maailmassa. Niin mainostajien kuin mainosten tuottajien on kehitettävä itselleen uudenlaista osaamista, sillä nykyisen digimaailman opit eivät päde sellaisenaan VR:n parissa.

Suurin VR:n muna-kana-tilanne liittyy laitteisiin ja sisältöihin. Jos tarjolla ei ole riittävän paljon laadukkaita sisältöjä, tavalliset kuluttajat eivät ole erityisen kiinnostuneita toistaiseksi kalliiden VR-katselulaitteiden hankkimisesta. Jos taas laitteita ei ole riittävästi käytössä, hyvien sisältöjen tuotannon rahoittaminen on vaikeaa.

Lähivuosien kasvun keskeisimpiä moottoreita ovat varsinaisten VR-lasien sijasta mobiililaitteet. Immersiiviset VR-katselulaitteet uhkaavat jäädä pienen entusiastijoukon iloksi, kun suuri yleisö tulee käyttämään VR-sisältöjen katselussa ensi sijassa kännyköitä.

Tällöin mainonnan kannalta ehdottomasti kiinnostavin VR:n muoto on 360-video. Facebookissa ja YouTubessa on saatavana jo tuhansia 360-videoita ja määrät kasvavat räjähdysmäisesti. 360-videoiden tuottamisen aloittaminen on helppoa amatööreillekin, sillä 360-kameroiden hinnat ovat alentuneet jo jokamiestasolle. Sisällön ammattimaisen työstämisen kustannukset nousevat toistaiseksi sen sijaan helposti tv-mainoksen luokkaan.

Millä tavoin 360-videoiden tuottajat voivat päästä kiinni mainonnan tulovirtoihin? Ilmeisiä ensimmäisiä askeleita ovat sponsorointi, pre/post-roll-mainokset ja virtuaalisesti leviävä brändätty sisältö.

Huomattavasti suurempi haaste on sijoittaa mainontaa varsinaisten 360-videoiden sisään. Suunnitelmissa ja piloteissa 360-videoiden sisään on upotettu mm. 2D-kuvia, -videoita ja -mainoksia, tehty virtuaalista tuotesijoittelua, luotu interaktiivisia hotspoteja ja toteutettu erilaisia pelillisiä ratkaisuja.

Astetta perinteisempää toimintaa on mainonnan sijoittaminen 360-live-striimien yhteyteen eri tavoin. 360-live-striimit ovat keränneet parhaimmillaan miljoonia katsojia erityisesti erilaisten suurten festivaalien yhteydessä.

Koska kyse on uudesta ja nopeasti kehittyvästä markkinasta, kenelläkään ei ole vielä viisasten kiveä. Varmuutta ei ole siitäkään, millä tavoin ja missä määrin suuri yleisö ryhtyy kuluttamaan 360-videoita. VR-mainonnan suurin arvo on toistaiseksi PR:ssä, mutta se on vain siirtymävaihe.

Areena on avoin rohkeille kokeiluille ja tahoille, jotka omaksuvat nopeimmin uuden tuotannon ja bisneksen pelisäännöt. Voimme esimerkiksi pohtia, milloin ja miten ohjelmallinen ostaminen rantautuu virtuaalitodellisuuteen. Tärkeintä on kuitenkin määrittää jo nyt, mikä on yhtiösi VR-strategia.

Kirjoittaja Jari Muikku on Digital Media Finlandin konsultti ja toimitusjohtaja.

19.06.2023

Digimainonnallakin on hiilijalanjälki - Alma Media mittaa sen

Alma Media on aloittanut digitaalisen mainonnan hiilijalanjäljen mittaamisen ensimmäisenä mediatalona Suomessa. Hiilijalanjälki raportoidaan osana kampanjoiden tuloksia ja sen mittaaminen toteutetaan yhteistyössä kansainvälisen, mittaamiseen erikoistuneen Scope3:n kanssa.

lue lisää

13.06.2023

Asiakasdatan tarkistuslista mainostajalle

Ensimmäisen osapuolen data on monien mainostajien listoilla tärkeä painopiste IAB:n Datatyöryhmän tekemän tutkimuksen mukaan. Vaikka kolmannen osapuolen evästeistä luopuminen on kestänyt paljon pidempään kuin alun perin kaavailtiin, on tämä vääjäämättä koko ajan lähempänä. Lisäksi suurin osa mainosinventaarista on ollut jo pitkään kolmannen osapuolen evästeiden saavuttamattomissa. Oma asiakasdata onkin monen yrityksen listoilla kriittinen voimavara, kun kauppa digitalisoituu vuosi vuodelta enemmän.

lue lisää

09.06.2023

IAB Jäsenesittely: HSL ja Nina Seppä

Tässä blogisarjassa tutustumme IAB:n uusiin jäseniin hieman paremmin! Nyt on vuorossa HSL ja Nina Seppä

lue lisää

08.06.2023

Euroopan digimainonta 10% kasvussa 2022

IAB Europen kokoama AdEx -tutkimus vuoden 2022 digitaalisesta mediamarkkinasta Euroopassa julkistettiin toukokuun lopussa. Digitaalisen mainonnan määrä kasvoi 9,8 % ja kokonaisvolyymi nousi 86 miljardiin euroon. Kaikki suurimmat digimainonnan momentit (display, video, sosiaalinen media, haku ja luokitellut) kasvoivat vuonna 2022.

lue lisää