
IAB Finlandin kevätkokouksessa perehdyttiin vuoden 2018 toimintasuunnitelmaan
Sääntömääräisten asioiden lisäksi kevätkokouksessa käytiin läpi IAB:n tämän vuoden toimintasuunnitelma ja tutustuttiin tarkemmin videomainonnan, natiivimainonnan, tietosuojan, markkinointiteknologian ja viewabilityn työryhmien toimintaan ja suunnitelmiin.
Viime vuonna aloitetuilla uudistuksilla pyritään entistä monipuolisemmin tukemaan IAB:n jäsenyritysten digitaalista liiketoimintaa ja kasvattamaan jäsenistömme osaamispääomaa. Uskomme, että kasvu syntyy yhteisestä asiantuntemuksesta ja yhdistämmekin ammattilaiset tekemään arvoa luovaa kehitystä, niin henkilökohtaisella kuin yritystasollakin. Käytännön tasolla tämä toteutuu IAB:n työryhmissä, seminaareissa ja tapahtumissa. Toiminnan tuloksena tarjoamme toimialalle näkemystä, neuvoa, koulutusta, sertifiointeja, ohjeistuksia, suosituksia ja toimialatietoa.
IAB:n tunnettuuden ja jäsenkunnan laajentamiseksi tullaan edelleen tehostamaan ja kiteyttämään viestintää, jalkaudutaan maakuntiin ja hyödynnetään laajemmin markkinoinnin automaation mahdollisuuksia sekä toteutetaan IAB hankkeina mm. IAB for Good. Toiminnan laajentamisesta pääkaupunkiseudun ulkopuolelle ovat ensimmäisenä totetuksessa Toimivaa digimarkkinointia 2018 -seminaarit 12.4. Jyväskylässä ja 13.4. Tampereella.
Koulutuksia ja paljon toivottuja seminaareja jatketaan
Koulutustoiminnassa tuttuina jatkavat digitaalisen markkinoinnin koulutusohjelma IDM ja Digimediamyynnin sertifiointiohjelma. Uutuutena on suunnitteilla mainostajien digisertifiointiohjelma. Alkuvuodesta on jo toteutettu natiivimainonnan seminaari. Kevätpuolella ovat edellä mainittujen Jyväskylän ja Tampereen tilaisuuksien lisäksi tulossa vielä tietosuojan, ohjelmallisen ostamisen, markkinointiteknologian ja videomainonnan seminaarit. IAB on yhteistyökumppanina 17.5. ensimmäistä kertaa järjestettävässä DigiArena Helsingissä, jossa myös premium-jäseniämme on mukana round table -tilaisuuksilla.
Vuoden 2018 avainteemat
Sisällöllisinä avainteemoina ovat IAB:n jäsenten tukeminen tietosuojamuutoksissa (GDPR ja ePrivacy), ohjelmallisen ostamisen ja datamarkkinan toimivuuden varmistaminen (läpinäkyvyys, toimijoiden sertifiointi; identiteetti) sekä digitaalisen markkinoinnin tuloksellisuus ja brändin rakentaminen digissä. IAB:n positiota muuttuvassa markkinassa pyritään vahvistamaan aktiiviasella jäsenhankinnalla ja maakuntakiertueella. Selkokielinen ja avoin IAB tarkoittaa selkokielistä viestintää, ajan tasalla olevia ja digitoimijoita palvelevia nettisivuja, ajankohtaisten aiheiden nopeampaa lanseerausta markkinoille, selkeä positiointia muihin toimialan yhteenliittymiin nähden sekä toimialalle avointa kohtaamispaikkaa (esim. IAB Summit).
Kevätkokouksessa tutustuttiin aktiivisten työryhmien toimintaan
Tietosuojatyöryhmän (puheenjohtaja Anna Paimela, Iconics Consulting) agendalla kevään GDPR-puristuksen jälkeen ovat sen impllementoinnoin seuranta ja ePrivacy-sääntelyyn liittyvä asiat. Videomainonnan työryhmä (pj. Tapio Haaja, MTV) puurtaa seminaarin lisäksi videomainonnan eri alustoille soveltuvien luovan toteutuksen ohjeistuksen kanssa. Natiivimainonnan (pj. Elli Mäkilä, Otavamedia) työlistalla puolestaan on natiivimainonnan myyjien koulutustarpeet ja fokus on siirtymässä vaikuttajamarkkinointiin. Markkinointiteknologian (Eliisa Puikkonen, Elisa) työryhmä työstää parhaillaan tekemänsä martech-kyselyn yhteenvetoa. Kesäkuun alun seminaarissa julkaistaan markkinointiteknologian opas. Viewability-työryhmällä (pj. Susanna Reinikainen, Sanoma Media Finland) on työn alla toimialan yhteisen näkemyksen kokoava white paper, jonka tarkoitus on avata mainostajille, mainonnan ostajille ja suunnittelijoille viewability-asioita ymmärrettävässä muodossa.
IAB:n työryhmät ovat avoimia kaikille jäsenyritysten työntekijöille. Jos haluat mukaan, niin ota yhteyttä toimisto(at)iab.fi!
23.05.2023
Verkkomainonta maltillisessa kasvussa
Verkkomainonnan määrä vuoden 2023 ensimmäisellä kvartaalilla oli lähes 168 miljoonaa euroa. Vuoden 2022 ensimmäiseen kvartaaliin verrattuna digimainonnan määrä kasvoi lähes 3 % ja kaikesta Suomen mediamainonnasta digitaalista on jo 55 %.
lue lisää11.05.2023
Vaikuttajamarkkinoinnin määrä lähes 20% kasvussa
IAB Finlandin ja vaikuttajatoimistojen yhteisen selvityksen perusteella vaikuttajamarkkinoinnin kokonaismarkkina Suomessa vuonna 2022 oli 52,5 miljoonaa euroa. Vuoteen 2021 verrattuna kasvua oli noin 19 %.
lue lisää29.03.2023
Mainonnan videoistuminen jatkui myös vuonna 2022
Digitaalisen videomainonnan kokonaismäärä Suomessa vuonna 2022 oli noin 159 miljoonaa euroa. Kokonaisuus rakentuu instream-, outstream-, some- ja inbanner -mainonnasta. Vuoteen 2021 verrattuna digivideomainonnan määrä kavoi 14%. Vastaavasti vuoden 2022 aikana koko digikakun volyymin kasvoi noin 10 % ja kaikkien mediainvestointien (digitaaliset ja ei-digitaaliset yhteensä) määrä 4 %.
lue lisää28.03.2023
IAB Europe -tutkimuskysely: Yli puolet yrityksistä eivät seuraa digimainonnan hiilijalanjälkeä
Internetin osuus maailman kasvihuonekaasupäästöistä on eri arvioiden mukaan 2-4%, joka vastaa lentoliikenteen osuutta. Päästöjen on arvioitu tuplaantuvan 2025 mennessä. Digitaalisen mainonnan osuus koko infrastruktuurin hiilijalanjäljestä on erään vuonna 2018 tehdyn arvion mukaan noin 10%, luultavasti nykyään huomattavasti enemmän. Toisen arvion mukaan 70% median verkkosivun latautumiseen kuluvasta sähköstä voidaan liittää digimainontaan.
lue lisää