
Ohjelmallinen ostaminen kasvaa vauhdilla Suomessa
Tiedote
5.10.2015
Ohjelmallinen ostaminen kasvaa vauhdilla Suomessa
Mainostilan ostaminen ohjelmallisesti kasvaa tuntuvasti Suomessa. Vuoden 2015 ensimmäisellä puoliskolla ohjelmallisesti ostettiin jo lähes 14 % display-mainonnasta.
Mainostilan ostaminen ohjelmallisesti kasvaa vauhdikkaasti myös Suomessa. IAB Finland arvioi mediatoimistoille sekä ohjelmallisen ostamisen toimistoille tehdyn kyselyn perusteella Suomen ohjelmallisen ostamisen määrän olleen vuoden 2015 ensimmäisellä puoliskolla 13,7 % display-mainonnasta.
Ohjelmallisen ostamisen kasvu on ollut tuntuvaa. Vuonna 2013 ohjelmallisen ostamisen osuudeksi arvioitiin 1,5 % display-mainonnasta, ja vuonna 2014 osuus oli 6–7 %.
Ohjelmallinen ostaminen on järjestelmien kautta tapahtuvaa mediatilan ostamista. Mediatoimistoille ja ohjelmallisen ostamisen toimistoille lähetetyssä kyselyssä ohjelmallisen ostamisen määritelmän ulkopuolelle jätettiin medioilta suoraan ostettu mainonta, kuten Facebook-mainonta sekä hakukonemarkkinointi.
Yhä isompi osa maailman mainostilasta ostetaan ohjelmallisesti. IAB Europen arvion mukaan ohjelmallisen ostamisen markkinan koko Euroopassa oli viime vuonna 3,65 miljardia euroa. Vaikka ohjelmallisen ostamisen määrä on kasvanut meillä tuntuvasti, ollaan Suomessa jäljessä maailman isoja mainosmarkkinoita. Esimerkiksi Yhdysvalloissa display-mainonnasta ostetaan ohjelmallisesti jo 52 %, arvioivat IAB US ja PwC.
”Voidaan arvioida, että Yhdysvalloissa ollaan kehityksessä meitä edellä keskimäärin viisi vuotta. Kasvu on meillä kuitenkin niin kovaa, että 50 prosentin rajapyykki ylittyy nopeammin kuin viidessä vuodessa”, sanoo IAB Finlandin ohjelmallisen ostamisen työryhmän puheenjohtaja Jukka Sundquist.
Ohjelmallinen ostaminen ei rajoitu vain perinteiseen bannerimainontaan. Video- ja mobiilimainosten ohjelmallisen ostamisen nousu näkyy jo Suomessakin. Tulevaisuudessa myös TV:n, radion ja printin mainostilaa tullaan ostamamaan ohjelmallisesti.
”Puhtaasti tulospohjaisen ohjelmallisen ostamisen päälle on alettu ostaa myös tunnettuuden lisäämiseen, kiinnostuksen herättämiseen tai muihin bränditavoitteisiin liittyviä kampanjoita”, Sundquist analysoi.
Ohjelmallisen ostamisen prosesseihin ja läpinäkyvyyteen paneudutaan 5.11. IAB Finlandin järjestämässä seminaarissa. Ohjelmallisen ostamisen opas julkaistiin alkuvuodesta 2015, ja sen voi ladata täältä.
Lisätiedot:
Birgitta Takala, toiminnanjohtaja, IAB Finland ry, 040 543 9165, birgitta.takala(at)iab.fi
Jukka Sundquist, IAB Finlandin ohjelmallisen ostamisen työryhmän puheenjohtaja, 040 5874128, jukka.sundquist(at)klikki.com

IAB Finlandin hallitus on nimittänyt Anni Lintulan organisaation uudeksi toiminnanjohtajaksi. Hän aloittaa tehtävässään 1.8.2025.
lue lisää19.06.2025
Anni Lintula IAB Finlandin toiminnanjohtajaksi
IAB Finlandin hallitus on nimittänyt Anni Lintulan organisaation uudeksi toiminnanjohtajaksi. Hän aloittaa tehtävässään 1.8.2025.
lue lisää16.06.2025
Euroopan digitaalinen mainonta huippukasvussa vuonna 2024
IAB Europen fasilitoima vuoden 2024 AdEx Benchmark -raportti tarjoaa kattavan kuvan Euroopan digitaalisen mainonnan kehityksestä – nyt jo 19. kertaa. Tänä vuonna mukana oli ennätykselliset 30 maata, joista uusimpana tulokkaana Portugal. Raportti osoittaa, että digitalisoituminen ja digitaalisen mainonnan vahva kasvu jatkuu. Digitaaliset mainosinvestoinnit Euroopassa kasvoivat 16% edellisvuoteen verrattuna ja saavuttivat huikean 118,9 miljardin euron tason. Kaiken kaikkiaan 67 % kaikesta Euroopan mediamainonnasta oli digitaalista vuonna 2024.
lue lisää16.06.2025
Vaikuttajamarkkinoinnin määrä jatkoi kasvua vuonna 2024
IAB Finlandin ja vaikuttajatoimistojen yhteisen selvityksen perusteella vaikuttajamarkkinoinnin kokonaismarkkina Suomessa vuonna 2024 oli 59,6 miljoonaa euroa. Vuoteen 2023 verrattuna kasvua oli noin 6 %.
lue lisää05.06.2025
Asiakasdata on liiketoimintasi todellinen moottori – mutta osaatko käynnistää sen?
Yritykset ovat vuosien saatossa rakentaneet asiakastietojärjestelmistään (CRM) valtavia digitaalisia datavarastoja. Näihin järjestelmiin on tallennettu parhaimmillaan tai pahimmillaan kaikki mahdollinen: asiakkaiden ostohistoria, asiakaskohtaamiset, kiinnostuksen kohteet – joskus jopa hiusten väri. Mutta mitä tapahtuu, jos kaikki tämä data jää pölyttymään järjestelmän perukoille?
lue lisää