
Tallenne: Mitä kuuluu Retail media?
Retail media on nyt kuuma – ja syystä.
Retail media on noussut nopeasti yhdeksi markkinoinnin kiinnostavimmista ja dynaamisimmin kehittyvistä osa-alueista. Kun katseet ovat kääntyneet siihen, miten ostopäätökset syntyvät, markkinointiviestin ajoituksella, kontekstilla ja kohdentamisella on ollut suurempi merkitys kuin koskaan. Retail median voima on piillyt juuri sen kyvyssä yhdistää data, konteksti ja kuluttajan hetki.
Retail median kehitys on vaatinut alan yhteistä suuntaa, ja tässä työssä IAB Finland on toiminut keskeisessä roolissa edistäen Retail median osaamista, tutkimusta ja yhteisiä pelisääntöjä Suomessa – yhteistyössä monipuolisen kumppanijoukon kanssa.
IAB Finlandin vuoden kolmas asiantuntijaseminaari syventyi siihen, miten Retail media on muokkaamassa markkinoinnin pelikenttää Suomessa ja maailmalla. Tilaisuuden aikana pureuduttiin suomalaisen kuluttajan käyttäytymiseen, datan hyödyntämiseen ja myymälämainonnan rooliin – sekä siihen, mihin suuntaan Retail media on kehittymässä.
Ohjelmassa kuultiin näkemyksiä niin kaupan sisältä kuin sen ulkopuoleltakin, esimerkkejä, tutkimustietoa ja ajankohtaisia ilmiöitä – unohtamatta paneelikeskustelua, jossa asiantuntijat pohtivat tulevaisuuden näkymiä ja vastasivat kiperiin kysymyksiin.
Tapahtuma tarjosi arvokasta sisältöä kaikille, jotka halusivat ymmärtää kuluttajaa – ja voittaa hänen huomionsa oikealla hetkellä.
OHJELMA:
Suomalainen kuluttaja kaupan ympäristössä - Sami Hiirsalmi & Janne Haussila | SOK Smart Marketing (lataa prese)
Retail median tulevaisuus on avoin: ota haltuun ilmiöt, joita kannattaa seurata - Hannaleena Koskinen | Aller Media Finland & ReTALE ja Teemu Kurri | Doohlabs (lataa prese)
Paneelikeskustelu: Kaupan Median nykytila ja tulevaisuus - Patrick Laukkonen | SOK Smart Marketing, Päivi Lampila | Haugen-Gruppen ja Satu Laakso | Berner
Retail media Suomessa 2025 -tutkimus - Mari Riipinen | Dagmar (lataa tulokset)
“To buy or not to buy” – Miten brändit voivat voittaa kuluttajan valinnan kaupassa? - Ville Bergman | Clear Channel & Kristian Fagerström | Clear Channel (lataa prese)
Retail Median haasteet ja hyödyt mediasuunnittelussa - Jon Ketola | Group M (lataa prese)
Q&A
Kysymys: Tietolähteiden käyttö top3 —> Onko tietolähteet sponttaaneja vastauksia, vai onko annettu vaihtoehtoja, mistä ihmiset tietoja hakee?
Vastaus: Tähän annettiin vaihtoehdot, joista valita. Vastausvaihtoehdot pyrittiin valitsemaan mahdollisimman laajasti.
Kysymys: Milloin viestit vastaaotetaan ja miten ostopäätös mielessä ja aivoissa syntyy? Milloin tulee vaikuttaa kuluttajaan viestinnällä?
Vastaus: Yksi markkinoinnin tärkeimmistä tehtävistä on luoda "mental availabilityä" eli sitä, että brändi on kuluttajien mielissä (jotta valinta lopulta johtaa brändin valintaan oston hetkellä). Tässä yksi linkki aiheeseen: https://www.forbes.com/councils/forbesagencycouncil/2024/05/08/mental-availability-making-space-for-your-brand-in-your-prospects-brains/
Tutkitusti paras ROI tulee kun markkinoi "Pulse" taktiilla. Tämä yhdistää "Burst" sekä "Continuity" taktiikat eli tehdään yhdessä esim. kampanjointia sekä jatkuvaa markkinointia. Vuoden aikana tämä voisi tarkoittaa esim. muutamaa isompaa kampanjaa tukemaan tuotelanseerauksia tms., minkä lisäksi tehdään jatkuvaa markkinointia asiakasmäärän ylläpitoon tai kasvattamiseen.
Mikäli tulee priorioida tiettyjä ajankohtia markkinoinnille niin kannattaa ajoittaa toimenpiteet sesonkeihin ja kysynnän kasvun hetkiin tai kun kysyntä on korkeimmillaan.
Kysymys: Onko kuluttajan ostopäätöstä tutkittu psygologian tai jopa muistamisen tai aivotutkimuksen näkökulmasta?
Vastaus: On tutkittu ja teoriaa löytyy. Suosittelisin tutustumaan Les Binet ja Peter Field nimisten henkilöiden julkaisuihin sekä Ehrenberg-Bass Instituteen.
Kysymys: Kun 77% tekee ostopäätöksen myymälässä, mikä mielestänne vaikuttaa siihen eniten, hinta, pakkaus, esillepano vai joku muu?
Vastaus: Mahdotonta sanoa mikä vaikuttaa eniten, todennäköisesti kaikilla on vaikutusta. Kaiken lähtökohtana on löydettävyys (kuluttajan on mahdollista löytää tuote helposti kaupasta) minkä lisäksi voi suuresti vaikuttaa kuluttajan ohjaamiseen kohti tuotetta. Yleensä esillepanoilla on aina positiivinen vaikutus tuotteiden myyntiin/valintaan.
Kysymys: SOK:n kysely keskittyi ainostaan visuaaliseen mainontaan?
Vastaus: Keskityttiin mainontaan kokonaisuutena erittelemättä sitä.
Kysymys: Kuinka paljon vaikuttaa lukuihin se, että kuluttaja haluaa taukoa päätöksenteosta ja apua siihen?
Vastaus: Mahdollisuuksia valita brändi tai tuote on entistä enemmän mikä on johtanut siihen, että kuluttajalla on entistä enemmän valinnanvaraa. Tästä runsaudesta brändin tai tuotteen tulee päästä esille mikäli se halutaan kuluttajan ostoskoriin. Tutkimuksen mukaan 93% asiakasomistajista haluaa nähdä mainontaa ostohetkellä mikä johtaa siihen, että mainonnan avulla voidaan helpottaa sekä ohjata kuluttajien ostopäätöksiä.
Kysymys: Mitä toimijoita Allerin verkostossa on mukana, mitä media-alustoja voi ostaa? Jos on rahaa esim. 50k, niin mitä sillä saa ja missä mainokset ajetaan ulos?
Vastaus: Olemme lanseeranneet palvelun alkuvuodesta ja rakennamme verkostoa toimija kerrallaan: autamme yksittäiset yritykset ensin retail median pariin ja vasta sitten muodostamme niistä verkostoja. 2 ensimmäistä julkista referenssiä tulikin esityksessä mainittua, tulossa myös useita muita mahdollistaen tulevaisuudessa erilaisia yleisövertikaaleja.
Lisätietoa (kuten mainittua) seuraa syksyllä mm. tarjoomasta, kampanjoista, kohderyhmistä ja raportoinnista.
Kysymys: Miten paljon yleisesti retail mediaa ostetaan mediatoimistoista ja miten paljon inhouse?
Vastaus: Kyllähän me toi tiedetään, prosentteja ei varmaan kommunikoida. Mutta ostaminen painottuu tavarantoimittajiin tällä hetkellä vahvasti.
Vastaus: Kommentoisin tähän että toimistoissa suunnitellaan enemmän kuin ostetaan. Tehdään budjetointia, roolitusta, tarjousten arviointia jne
Kysymys: Mitä ennustetaan tapahtuvan retail median hintatasolle, nyt kun media avautuu ja toimijoita ja mainostajia tulee lisää? Onko pienemmillä toimijoilla enää jatkossa varaa olla mukana?
Vastaus: Veikkaan että hintahaarukka tulee leveämmäksi. Tulevaisuudedsa verkostoista pystyy itsepalveluna ostamaan näkyvyyttä pienelläkin budjetilla?
Vastaus: Teknologia mahdollistaa nykyistä paljon tarkemmin valikoidut yleisöt. Pienemmät mainostajat ja myös paikalliset hyötyvät, paljon enemmän vaihtoehtoja
Kysymys: Miten tässä Atrian casessa data kerättiin?
Vastaus: Smart marketingin toimesta kuittidatatutkimuksella.
04.06.2025
Verkkomainonta kasvussa Q1/2025
Verkkomainonnan määrä vuoden 2025 ensimmäisellä kvartaalilla oli noin 169 miljoonaa euroa. Vuoden 2024 vastaavaan kvartaaliin verrattuna digimainonnan määrä nousi noin kolme prosenttia. Verkkomainonnan osuus kaikesta mediamainonnasta jatkaa hidasta kasvua, ollen Q1/2025 aikana 59 %.
lue lisää14.02.2025
Digitaalinen ulkomainonta jatkoi vahvaa kasvuaan 2024 – markkinaestimaatti nousi 61 miljoonaan euroon
IAB Finlandin Digitaalisen ulkomainonnan työryhmän arvion mukaan digitaalisen ulkomainonnan (DOOH) markkinan koko Suomessa kasvoi vuonna 2024 noin 61 miljoonaan euroon. Tämä tarkoittaa 14 prosentin kasvua vuoteen 2023 verrattuna, jolloin markkina oli 53,6 miljoonaa euroa. Vuoden 2024 markkinakasvu osoittaa, että DOOH on yksi vauhdikkaammin kasvavista mainonnan muodoista Suomessa.
lue lisää14.02.2025
Suomessa noin 15 miljoonaa natiivimainoseuroa vuonna 2024
IAB Finlandin sisältömarkkinoinnin työryhmä on julkaissut arvion natiivimainonnan määrästä Suomessa. Vuoden 2024 estimaatti on 14,6 miljoonaa euroa, jossa on laskua vuoteen 2023 verratuna noin 7 %.
lue lisää14.02.2025
Digitaalisen audiomainonnan kasvu jatkui Suomessa myös vuonna 2024
IAB Finlandin digitaalisen audiomainonnan työryhmän toteuttaman arvion mukaan digiaudiomainonnan markkina vuonna 2024 oli 9,5 miljoonaa euroa. Vuonna 2023 markkina-arvio oli 9,3 miljoonaa euroa ja sitä edeltävänä vuonna 2022 7,1 miljoonaa euroa.
lue lisää