Icon
Yrityskansalaisaktivismi 0.0 - Just Do It IABlogi

Yrityskansalaisaktivismi 0.0 - Just Do It

06.09.2018 | Jan Zapasnik, Dingle Oy

Sanotaan se heti alkuun: sisältömarkkinointi on kuollut. Tai sen pitäisi olla. Katsokaa fiidienne markkinointiviestejä. Siellä vilisevät mitäänsanomattomat café latteudet, konsensushakuiset hymistelyt leffalippupalkinnoilla ja purjopullareseptit.

Yritys, palvele asiakastasi ja kerro hänelle markkinoinnissa siitä, mikä on palveluissasi hänelle oikeasti arvokasta. Mutta jos sinulla ei ole mitään todellista sanottavaa, ole mieluummin hiljaa. Puhuminen on hopeaa, vaikeneminen kultaa. Sen sijaan tee jotain, jolla on merkitystä. Tuolla ulkona on kokonainen maapallo pelastettavana.

Kerran vuodessa yhteiskuntavastuusta yrityksen blogiin kirjoittaminen, hyväntekeväisyyteen lahjoittaminen, siitä vinkkaaminen keltaiselle lehdistölle ja yrityksen ryhmäkuvan postaaminen someen, jossa kaikilla on punaiset nenäpallot nenässä ja yrityksen logopaidat päällä, on teko. Ei tekoja.

Nike just teki sen

Viime päivien puheenaihe perinteisessä ja sosiaalisessa mediassa on ollut Niken teko, amerikkalaisen jalkapalloilija Colin Kaepernickin valjastaminen Just Do It -kampanjan kasvoksi.

Hän tuli tunnetuksi vuonna 2016 NFL-liigaa kuohuttaneesta polvistumisprotestista, jossa hän halusi ihmisten kiinnittävän huomion poliisiväkivaltaan, sekä rotujen väliseen epätasa-arvoon.

Joku Niken markkinointiviestinnästä vastaava oivalsi poimia Kaepernickin mainoskasvoksi ikoniseksi muodostuneen Just Do It -sloganin 30-vuotisen taipaleen kunniaksi.

Oivallus on sikäli nerokas markkinointiviestinnällisestä näkökulmasta, että Nikellä satavarmasti tiedettiin, että maailman tunnetuin henkilö, Yhdysvaltain presidentti, nappaa aiheesta kiinni tehden pölytystyön Nikelle ilmaiseksi.

Niken DNA:ssa on tuskin montakaan kierrettä aidosta halusta vaikuttaa yhteiskunnallisesti. Nike on osakeyhtiö, jonka toiminnan tarkoitus on tuottaa voittoa osakkeenomistajille.

Sen track recordissa on läjäpäin ongelmia kuten työturvallisuuden, työaika- ja minimipalkkalakien rikkominen, sekä tietenkin yritysmaailman el clásico, lapsityövoiman käyttäminen.

Kuitenkin Kaepernickin – ja etenkin hänen edustamansa asian valjastaminen Niken markkinointiviestintään – on todellisista tarkoitusperistä huolimatta, rohkea askel kohti yrityskansalaisaktivismia.

Onko kyseessä Niken aito halu ryhtyä aktiivisesti taistelemaan rotujen välisen tasa-arvoisuuden lisäämiseksi yhteiskunnassa? Vai onko kyseessä sittenkin vain pinnallinen väripesutempaus, joka ei ulotu mainontaa tai retoriikkaa syvemmälle? Sen aika näyttää.

Niin tai näin, Niken avaus antoi mahdollisuuden mullistukseen.

Ei tuloksia hakusanalla ”yrityskansalaisaktivismi”

Kansalaisaktivismi lienee meille kaikille tuttu käsitys. Googlaamalla sanaa yrityskansalaisaktivismi, tuloksena on sen sijaan: ”ei tuloksia hakusanalla yrityskansalaisaktivismi”. Harmillista.

Tutkija- ja asiantuntijayhteisöt ympäri maailmaa kiljuvat naama punaisena, että jos mitään ei tapahdu NYT, niin kaikki maailman suurekosysteemit muuttuvat niin radikaalisti ja nopeasti, että pian Telluksella ei tallusta yksikään hintasaarnaaja.

Silti me sisältömarkkinoinnin ammattilaiset tarjoamme asiakkaidemme asiakkaille ”aitoja tarinoita”, sporttichallengeja sekä tempauksia, joissa nuollaan maailman likaisimpia paikkoja.

Tämän kaltainen tempauslähtöinen sisältömarkkinointi sietääkin kuolla turhuuksien roviolla. Roihuvien lenkkareiden keskeltä ylösnouskoon uudestisyntynyt sisältömarkkinointi, joka antaa kipinän yhteiskunnallisille muutoksille.

Just do it.

Kirjoittaja Jan Zapasnik on sisältömarkkinointitoimisto Dinglen Head of Content & Design, joka uskoo intohimon ja intuition voimaan kaikessa luomisessa. Jan on yksi mediatalo Basson ja videotuotantoyhtiö Snacksizen perustajista.

22.03.2024

IAB Studio: IAB Finlandin kulissien takana - Haastattelussa Antti Kallio ja Pasi Raassina

Tässä jaksossa IAB Finlandin hallituksen puheenjohtaja Antti Kallio ja IAB:n toiminnanjohtaja Pasi Raassina paljastavat henkilökohtaisia digitaalisia suosikkejaan - mistä podcasteista he saavat inspiraationsa, mitkä uutissivustot pitävät heidät ajan tasalla, ja mitä sarjoja, elokuvia tai pelejä he rakastavat rentoutuessaan.

lue lisää

07.03.2024

Ohjelmallinen Gaming 2024

Ohjelmallisessa ostamisessa Gaming eli pelimainonta on yksi tämän vuoden kiinnostavimpia aiheita. Uutta inventaaria mainospaikoille on kertynyt runsaasti ja myös kohderyhmien osalta on monenlaista kattavuutta. Minun oli ilo haastatella RTL AdAlliancen asiantuntijaa Aleksi Ylitaloa aiheesta. Itse toimin ohjelmallisena asiantuntijana Kinessolla (IPG Mediabrands). Päätimme yhdessä Aleksin kanssa koostaa kaikille uutuutta huokuvan gaming aiheen ympärille key pointit.

lue lisää

05.03.2024

Mainostajat ja toimistot mainonnan hiilijalanjäljillä

Digitalisaation ja mainonnan alati kasvavassa maailmassa on yhä tärkeämpää keskittyä vastuullisuuteen. Tämä artikkeli tarjoaa ohjeistuksen siitä, miten yritykset voivat lähteä liikkeelle mainonnan hiilijalanjäljen kanssa.

lue lisää

28.02.2024

Pelimainonnan myytinmurtajat

Pelimainonta on nopeasti muuttumassa yhdeksi dynaamisimmista ja monipuolisimmista mainonnan muodoista, rikkoen perinteisiä käsityksiä ja avaten uusia ovia mainostajille eri toimialoilla. Viimeaikaiset tutkimukset ja tilastot haastavat vallalla olevat myytit, kuten käsityksen siitä, että gaming mainonta tavoittaa vain nuoria miehiä. Todellisuudessa casual gaming tai ajanvietepelaaminen on noussut pelaamisen suosituimmaksi muodoksi, joka tavoittaa laajasti eri ikäryhmiä ja sukupuolia. Yli 80%:n suomalaisista pelaa digitaalisia pelejä. Mainonnan strateginen sijoittelu peliympäristöihin tarjoaa brändeille ainutlaatuisen mahdollisuuden tavoittaa oman kohderyhmänsä. Tämä artikkeli purkaa yleisimpiä myyttejä pelimainonnasta, valottaen sen todellista potentiaalia ja monipuolisuutta markkinointikanavana. Kanavana joka kykenee tavoittamaan ja sitouttamaan kohderyhmiä uudella ja innovatiivisella tavalla.

lue lisää