Icon
Viisi hyvää syytä tehdä blogiyhteistyötä Uutiset & blogi

Viisi hyvää syytä tehdä blogiyhteistyötä

15.12.2014 | Lotta Heikkeri

IAB:n kiireinen vuosi sai erinomaisen loppuhuipennuksen, kun Blogiyhteistyön opas julkaistiin viime viikolla. IAB:n sosiaalisen median työryhmässä ideoidussa oppaassa esitellään suomalaista blogikenttää ja erilaisia yhteistyön muotoja sekä annetaan vinkkejä niin briiffin laatimiseen kuin tulosten seurantaan.

Oppaan julkistuksen ohessa pidettiin mielenkiintoinen, blogiyhteistyön mahdollisuuksia luotaava seminaari yhteistyössä A-lehtien kanssa. Yhteisöjen mahdollisuuksia ja blogien sovittamista aikakauslehtien maailmaan valottivat Saija Heikinheimo ja Petri Pekki A-lehdiltä. Mainostajan kokemuksista saapui kertomaan Lumenen Satu Laakso, ja itsenäisten blogien yhteistyömahdollisuuksista puhuivat Blogirinki Median Laura Hakanen ja Hannan soppa -ruokablogia pitävä Hanna Pilli-Sihvola.

Esittelin itse Blogiyhteistyön opasta ja yhteistyön mahdollisuuksia teemalla ”viisi hyvää syytä tehdä blogiyhteistyötä”. Vaikka seminaarin kaikki puhujat edustivat erilaisia tahoja, sopivat kaikkien esittelemät ajatukset samojen viiden periaatteen alle.

Viisi hyvää syytä tehdä blogiyhteistyötä:

1: Bloggaaja on mielipidevaikuttaja ja ystävä

Vaikka monien blogien sisältö kilpaileekin laadultaan perinteisten medioiden sisältöjen kanssa, on yleisön suhde bloggaajaan henkilökohtaisempi. Bloggaaja on ystävä ja mielipidevaikuttaja, jonka suositukset tutkitusti painavat: Allerin ja Koplan tekemän Suuren blogitutkimuksen mukaan 35 prosenttia blogien lukijoista on tehnyt ostopäätöksen bloggaajan tuote-esittelyn perusteella.

Blogien ympärille muodostuvan yhteisön merkittävyys toistui päivän kaikissa puheenvuoroissa. Muun muassa Lily-verkkoyhteisön takaa löytyvän A-lehtien Saija Heikinheimon mukaan bloggaaja on oman heimonsa mielipidevaikuttaja, joka voi toimia brändin, tuotteen tai palvelun esittelijänä omalle heimolleen. Hyvänä esimerkkinä tästä toimi JC-vaatebrändin kanssa toteutettu kokonaisuus, jonka myötä mallisto myytiin loppuun kahdessa viikossa.

Blogiringin Laura Hakanen taas esitteli blogiyhteistöitä, joiden avulla on mahdollista tavoittaa ennennäkemättömän sitoutuneita ja myös tarkkoja kohderyhmiä. Hakanen kuitenkin painotti oikeanlaisen bloggaajan löytämistä kampanjaan: kotikokkaukseen ja fine diningiin keskittyneille bloggaajille ei esimerkiksi kannata tarjota samoja tuotteita testiin.


2: Luotettu lähde tarjoaa kokemuksia ja tietoa

Blogien parissa vietetään pitkiä aikoja, eikä kaupalliseen yhteistyöhön suhtauduta lähtökohtaisesti kielteisesti. Tämä tarjoaa markkinoijalle erinomaisen mahdollisuuden viestiä perinteisiä mainosmuotoja syvällisemmin brändistä, tuotteesta tai palvelusta.

Satu Laakso esitteli tilaisuudessa Lumenen casen, jossa lähdettiin edistämään perinteisesti ”itse itsensä myyvinä” pidettyjen puhdistustuotteiden menekkiä. Monikanavaisessa kampanjassa käytettiin myös neljää suosittua bloggaajaa. Blogeissa pystyttiin kertomaan syvemmin oikeanlaisen tuotteen valitsemisesta kullekin ihotyypille. Kampanja oli menestys, ja kokemukset blogeista mediamixissä vakuuttivat: lähes puolet kampanjasivustolle ohjautuneesta liikenteestä tuli yksinomaan blogien kautta, ja kokonaisuutena puhdistustuotteiden myynti kasvoi 23 prosenttia.


3: Blogiyhteistyö istuu osaksi isoa kampanjaa

Blogiyhteistyön opasta tehdessä ja asiantuntijoiden kommenteissa nousi esiin toistuvasti se, että blogiyhteistyötä pitäisi ajatella vakavasti otettavana markkinoinnin muotona, ei pelkkänä kivana puuhasteluna. Tämän tulisi näkyä paitsi bloggaajille maksettavissa korvauksissa että blogien asemassa täysvaltaisena jäsenenä markkinoijan mediamixiä.

Blogiyhteistyö sopii osaksi monimediaista kampanjaa, mutta muut kanavat voivat myös toimia yhteistyön tukena. A-lehtien Saija Heikinheimo muistutti, että suurempaa volyymia saadaan ohjaamalla blogeihin lisää kävijöitä display-mainonnalla.


4: Kaikelle löytyy kulma

Blogiyhteistyön tapoja on lukemattomia. Myös tuotteille, palveluille ja brändeille, jotka eivät tavoittaisi haluttuja yleisöjä perinteisen mainonnan keinoin, voi löytyä erinomainen kulma sopivan bloggaajan kanssa. On tärkeää kuunnella myös bloggaajaa yhteistyön muotoa suunnitellessa, sillä hän on oman bloginsa ja yleisönsä paras asiantuntija.

Blogiringin Laura Hakanen esitteli erilaisia yhteistyön muotoja ja kokemuksia niistä. Yhteistyöt vaihtelivat testattavista tuotteista ja bloggaajatapahtumista aina tuotekehitykseen ja bloggaajien tuottaman sisällön hyödyntämiseen markkinoijan omissa kanavissa. Hannan soppa -blogia pitävä Hanna Pilli-Sihvola kertoi oikeanlaisen yhteistyön löytämisestä bloggaajan näkökulmasta. Hänen mukaansa parhaimmat blogiyhteistyöt paitsi istuvat blogin tyyliin myös haastavat ja inspiroivat bloggaajaa.


5: Postauksen häntä on pitkä

Siinä missä perinteisen digitaalisen mainoskampanjan jäljet katoavat verkosta nopeastikin, jää sisältö elämään blogeissa ja miksei myös markkinoijan omissa kanavissa. Vaikka kävijäpiikit blogeissa ovat luonnollisesti postauksen julkaisun aikaan, on postauksella hyvin pitkä häntä, etenkin koska hakukoneet rakastavat blogisisältöjä. Esimerkiksi ruokablogien kävijävirroista yli puolet voi tulla hakujen kautta.

Viisas markkinoija ymmärtää myös hyödyntää blogiyhteistyön hedelmiä omassa markkinoinnissaan. Blogiringin Laura Hakanen kertoi esimerkkejä siitä, kuinka bloggaajien tuottamia kuvia ja reseptejä koottiin kirjaksi ja kuinka markkinoija päätyi ostamaan bloggaajalta kuvia käytettäväksi omassa markkinoinnissaan.


Seminaarin puhujat esittelivät runsain mitoin menestyksekkäitä esimerkkejä blogiyhteistyöstä. Kaikissa menestystarinoissa yhteistä oli kampanjan sopiminen erinomaisesti sekä brändille että bloggaajalle. Huolella suunnitellulla ja toteutetulla yhteistyöllä on myös tuntuvia vaikutuksia viivan alla, kun ilmiöitä syntyy ja myynti kasvaa.

Käy lataamassa Blogiyhteistyön opas täältä! Lisää hyviä esimerkkejä kotimaisista blogiyhteistyökampanjoista löydät oppaan case-pankista.

IABlogin Facebook kommentit

BLOGI
Hei IAB:n jäsen! Tule mukaan tekoäly ja markkinoinnin ROI -foorumeihin

IAB:n ensimmäiset foorumit teemoista “Tekoäly markkinoinnissa” ja “Markkinoinnin ROI” kokoontuvat keskiviikkona 12.3. ja torstaina 13.3. klo 9:00 - 10:30.  Molemmissa foorumeissa käsitellään alkuun työkaluja alla olevalla agendalla,

lue lisää

27.02.2025

Hei IAB:n jäsen! Tule mukaan tekoäly ja markkinoinnin ROI -foorumeihin

IAB:n ensimmäiset foorumit teemoista “Tekoäly markkinoinnissa” ja “Markkinoinnin ROI” kokoontuvat keskiviikkona 12.3. ja torstaina 13.3. klo 9:00 - 10:30.  Molemmissa foorumeissa käsitellään alkuun työkaluja alla olevalla agendalla,

lue lisää

14.02.2025

Digitaalinen ulkomainonta jatkoi vahvaa kasvuaan 2024 – markkinaestimaatti nousi 61 miljoonaan euroon

IAB Finlandin Digitaalisen ulkomainonnan työryhmän arvion mukaan digitaalisen ulkomainonnan (DOOH) markkinan koko Suomessa kasvoi vuonna 2024 noin 61 miljoonaan euroon. Tämä tarkoittaa 14 prosentin kasvua vuoteen 2023 verrattuna, jolloin markkina oli 53,6 miljoonaa euroa. Vuoden 2024 markkinakasvu osoittaa, että DOOH on yksi vauhdikkaammin kasvavista mainonnan muodoista Suomessa. 

lue lisää

14.02.2025

Suomessa noin 15 miljoonaa natiivimainoseuroa vuonna 2024

IAB Finlandin sisältömarkkinoinnin työryhmä on julkaissut arvion natiivimainonnan määrästä Suomessa. Vuoden 2024 estimaatti on 14,6 miljoonaa euroa, jossa on laskua vuoteen 2023 verratuna noin 7 %.

lue lisää

14.02.2025

Digitaalisen audiomainonnan kasvu jatkui Suomessa myös vuonna 2024

IAB Finlandin digitaalisen audiomainonnan työryhmän toteuttaman arvion mukaan digiaudiomainonnan markkina vuonna 2024 oli 9,5 miljoonaa euroa. Vuonna 2023 markkina-arvio oli 9,3 miljoonaa euroa ja sitä edeltävänä vuonna 2022 7,1 miljoonaa euroa.

lue lisää