Sosiaalisen median trendit: Lyhytvideot
IAB Finlandin sosiaalisen median trendityöryhmä kirjoittaa vuoden 2021 aikana mainostajille suunnatun blogisarjan sosiaalisen median trendeistä. Ensimmäisessä osassa syvennytään somen lyhytvideoihin.
Photo by Olivier Bergeron on Unsplash
Niin sosiaalinen media kuin sen käyttäjien mieltymyksetkin muuttuvat jatkuvasti. Siinä, missä vielä joitain vuosia sitten jaksettiin katsoa pidempiä videoita, nykyään somekäyttäjät vaativat nopeampaa ja tiivistetympää sisältöä. Tätä herkkua tarjoilevat lyhytvideot.
Snapchat aloitti lyhytvideoiden trendin. Sovelluksessa voi jakaa 10 sekunnin pituisia videoita yksityisesti lähipiirille tai julkisesti isommalle seuraajakunnalle. Pian Snapchatin jälkeen myös Instagram astui mukaan lyhytvideoiden maailmaan lanseeraamalla saman tyyppisillä toiminnallisuuksilla varustellun Instagram Storiesin.
TikTok kuitenkin nosti lyhytvideot seuraavalle tasolle. Videoita voi helposti muokata esimerkiksi lisäämällä erilaisia efektejä ja musiikkia. TikTokin räjähdysmäisestä suosiosta kertoo se, että TikTok ladattiin vuonna 2020 yli 850 miljoonaan laitteeseen ja oli näin vuoden ladatuin sovellus. Instagram haastoi TikTokin lanseeraamalla vuoden 2020 elokuussa Instagram Reelsin, joka niin ikään tarjoaa monipuolisemman ja luovemman tavan tuottaa videosisältöjä.
Millainen sisältö toimii?
Lyhytvideot mahdollistavat helpon, nopean ja ilmaisen markkinoinnin sosiaalisessa mediassa. Vaikka esimerkiksi TikTok-videon tekoon voikin palkata erillisen tuotantotiimin, on myös yhden ihmisen yrityksellä yhtäläiset mahdollisuudet päästä algoritmien suosioon ja nostaa orgaaninen näkyvyys pilviin. Samalla julkaisuaikataulun saa tiiviimmäksi ja tekemisen systemaattisemmaksi, kun sisällön luominen vaatii vähemmän aikaa ja resursseja.
TikTokissa ja Instagram Reelsissä viihdyttävä sisältö menestyy parhaiten. Siellä yksikin hauska oivallus voi nousta viraaliksi, ja trendit sekä haasteet vaihtuvat tiheään. Tehokkaimmillaan yritys voi jakaa samaa sisältöä useammassa alustassa. Esimerkiksi TikTokissa tehdyn videon voi julkaista myös Instagram Reelsinä. Instagram Stories puolestaan on parhaimmillaan behind the scenes -materiaalin ja pienemmällä kynnyksellä tehdyn sisällön jakamiseen.
Bill Gatesin kuuluisa sanonta “content is king” pätee myös sosiaalisen median sisältöstrategiaa luodessa. Siksi tuotettaan tai brändiään markkinoivan tulisikin aina miettiä, mitä hyötyä brändin videosta on kuluttajalle. Ihmiset kaipaavat uniikkia, helppoa, yksinkertaista, aitoa ja siten samaistuttavaa sisältöä.
Lyhytvideolla voi muun muassa:
- vahvistaa asiantuntija-asemaa (esimerkiksi hammaslääkäri jakaa oudoimmat hammasfaktat tai kiinteistönvälittäjä kertoo kolme vinkkiä asunnon nopeaan myymiseen)
- näyttää miten joku asia tehdään ja täten helpottaa ihmisten elämää
- esitellä tuotteen käyttötapaa tai sen uudistunutta ilmettä
- jakaa behind the scenes -materiaalia ja parantaa työnantajamielikuvaa
- aloittaa haasteita tai trendejä.
Vaikuttajayhteistyöt mainostajan näkökulmasta
Kuten muissakin some-kanavissa, TikTokissa on tärkeää antaa sisällöntuottajille tilaa käyttää luovuuttaan. Brief on tärkeä ja siinä voi mielellään ehdottaa konkreettisia ideoita, joita sisällöntuottaja voi itse jalostaa eteenpäin. Kannattaa myös ottaa huomioon sisällöntuottajien aikaisemmat videot sekä se, että yhteistyö sopii hyvin sisältöön myös orgaanisesti.
TikTok on hyvä kanava brändin tunnettuuden luomiseen varsinkin nuoremmalle kohderyhmälle. TikTokin mainoksilla on mahdollisuus saavuttaa korkea tavoittavuus suhteellisen pienellä budjetilla. Mainonnan ostaminen TikTokissa on mahdollista useiden mainos- ja mediatoimistojen kautta. Ruotsissa avattiin mainostajille self service -ostoalusta, mikä antaa osviittaa siitä, että palvelu avattaisiin myöhemmin myös muissa Pohjoismaissa.
TikTok-mainonnan sisältöjä suunniteltaessa ja tuotettaessa on syytä huomioida kanavan lainalaisuudet videotuotannossa sekä kuluttajien tapa kuluttaa videoita. Sisällöllä voi leikitellä leikkauksen, musiikin sekä kanavalle tyypillisten haasteiden avulla. Vaikuttajien omilla tileillä tapahtuvan vaikuttajakampanjoinnin rinnalle voi tuoda brändin maksettua mainontaa myös vaikuttajan itse tuottamilla sisällöillä.
Instagram Reels on TikTokin tapaan hyvä kanava tuoda esiin brändi ja tuote inspiroivalla tavalla. Reelsin heikkous on kuitenkin sama kuin Instagram Feed-kuvassa – linkki-mahdollisuuden puuttuminen. Siksi Instagram Stories onkin konvertoinnin kannalta tärkeä kanava, sillä swipe up -linkin kautta seuraaja pääsee yhden pyyhkäisyn avulla suoraan verkkokauppaan.
TikTok on luonut uusia mahdollisuuksia artisteille ja vaikuttajille
Somemaailmassa musiikki ja audio ovat nousseet viime aikoina isoksi trendiksi – musiikkia ja audiota hyödynnetäänkin nykyisin lähes kaikissa somekanavissa. Kun nuorten suosima musiikkikeskeinen TikTok saapui markkinoille räjähdysmäisesti, tuli vanhoille somekanaville paine vastata kilpailuun – monet kanavat laajensivatkin alustojaan. Esimerkiksi Instagram otti nopeasti käyttöön Instagram Reelsin, joka ominaisuuksiltaan muistuttaa hyvinkin paljon TikTokia.
Musiikki on vahva ja toimiva tapa syventää viestiä, vaikuttaa ja nousta pinnalle. Yksityisellä henkilöllä on TikTokissa ja Instagram Reelsissä laajasti musiikkivalikoimaa käytettävissään. Musiikkitrendien ja haasteiden avulla useat vaikuttajat ovat onnistuneesti vahvistaneet henkilöbrändiään ja kasvattaneet seuraajakuntaansa.
Siinä, missä vaikuttajat kasvattavat tunnettuuttaan TikTokin avulla, myös artistit ovat innostuneet kanavan mahdollisuuksista. TikTok nimittäin luo aivan uudenlaisen ponnahduslaudan ja markkinointipaikan musiikille. Parhaimmillaan TikTok-haasteiden ja -trendien avulla kanavassa on mahdollista nousta esille vain yhdellä kappaleella kaikkien tuntemaksi artistiksi. Näin kävi esimerkiksi Lil Nas X:lle, jonka Old Town Road -kappale nousi koko maailman suosioon TikTok-trendin myötä. Myös kotimaiset artistit ovat saaneet nostetta TikTokin kautta. Esimerkiksi Studio Killersin vuonna 2013 julkaistu Jenny -kappale nousi uudelleen pinnalle #ruinourfriendship -haasteen myötä.
Voidaan siis todeta, että artistien kannattaa ehdottomasti markkinoida musiikkiaan TikTokissa. Kanavaa onkin maailmalla alettu huomioimaan strategisesti, jopa jo kappaleen tekovaiheessa. Tällaisissa tapauksissa kappaleet suunnitellaan tyyliltään juuri TikTokiin sopiviksi, tavoitteena nousta TikTok-trendiksi.
Mitä mainostajan tulee huomioida hyödyntäessään musiikkia somevideoissa?
Myös yrityksillä on mahdollisuus hyödyntää musiikkia somekanavissaan. Yritykset voivat valita videoidensa musiikiksi joko ei-tunnettua kirjastomusiikkia tai tunnettua musiikkia. TikTok ja Instagram Reels tarjoavat alustoillaan yrityksille rajallisen valikoiman ei-tunnettua musiikkia, jota yritys voi halutessaan lisätä videoihinsa. Kirjastomusiikki jää usein suurelle yleisölle tuntemattomaksi, sillä musiikin tekijä on myynyt oikeutensa kappaleeseen, jonka jälkeen kappaletta ei enää markkinoida tai yritetä tehdä tunnetuksi. Ei-tunnetun musiikin haasteena usein on se, että kappaleet muistuttavat helposti toisiaan, eivätkä ne herätä kuulijassaan sen suurempia tunteita.
Mikäli musiikista halutaan saada täysi liiketoiminnallinen potentiaali hyödynnettyä, yritysten kannattaa ehdottomasti käyttää videoissaan tunnettua eli tekijänoikeuspiiriin kuuluvaa musiikkia. Tunnettu musiikki toimii parhaiten sen herättämien tunnemuistojen vuoksi. Tunnettua musiikkia käyttäessä videot ovat vaikuttavampia – musiikki kiinnittää kohdeyleisön huomion ja brändi jää herkemmin katsojan mieleen. Mikäli yritys haluaa hyödyntää somevideoillaan tunnettuja hittikappaleita, tulee yrityksen hankkia lupa kappaleen käyttöön suoraan kappaleen tekijältä tai kustantajalta sekä levy-yhtiöltä.
Yritys voi myös halutessaan tehdä kumppaneiden kanssa juuri heidän brändilleen räätälöityjä kappaleita.
Usein jää huomioimatta, että myös sisällöntuottajien tulee ottaa huomioon tekijänoikeudet kaupallisissa yhteistöissä. Mikäli vaikuttaja haluaa vahvistaa viestiään tunnetulla musiikilla, tulee yrityksen tai sisällöntuottajan hankkia lupa kappaleen käyttöön musiikin tekijältä ja levy-yhtiöltä. Somealustat myös poistavat videoita, joissa käytetään tekijänoikeuspiiriin kuuluvaa musiikkia ilman lupaa kaupallisessa tarkoituksessa.
IAB Finlandin sosiaalisen median trendityöryhmä kirjoittaa vuoden 2021 aikana mainostajille suunnatun blogisarjan sosiaalisen median trendeistä.
Katso kaikki julkaistut osat täältä!
Tämän artikkelin kirjoittivat:
Anna-Liisa Kupiainen (Kesko)
Rosa Bergheim (BookBeat)
Heidi Nylund (Musiikkiluvat)
Julia Kyllönen (Musiikkiluvat)
Nadja Korpijaakko (Bauer Media)
IABlogin Facebook kommentit
IAB Finland hakee joukkoihinsa uutta henkilöä, lue roolin kuvaus täältä.
lue lisää27.08.2024
REKRY: Development & Sales Manager, Education Programs
IAB Finland hakee joukkoihinsa uutta henkilöä, lue roolin kuvaus täältä.
lue lisää18.06.2024
Digimainonnan määrä Euroopassa +11% kasvussa 2023
IAB Europe julkaisi 12.6.2024 AdEx-yhteenvetoraportin digitaalisen mediamainonnan määrästä Euroopassa vuonna 2023. 63 % kaikesta Euroopan mediamainonnasta oli digitaalista ja digimainonnan määrä kasvoi 11,1 % vuoteen 2022 verrattuna. Digimainonnan kokonaisvolyymi Euroopassa oli vuonna 2023 lähes 97 miljardia euroa. AdEx-tutkimuksen tiedonkeruu tehtiin 29 Euroopan maassa.
lue lisää10.06.2024
Digitaalinen audiomainonta vahvalla kasvu-uralla - kokonaismarkkina jo 9,3 mijoonaa euroa
IAB Finlandin digitaalisen audiomainonnan työryhmän toteuttaman estimaatin mukaan digiaudiomainonnan määrä vuonna 2023 oli 9,3 miljoonaa euroa, joka tarkoittaa yli 30 % kasvua vuoteen 2022 verrattuna. Vuonna 2022 markkina-arvio oli 7,1 miljoonaa euroa. Digitaalinen audiomainonta, mukaan lukien podcastit ja muut digitaalisen audion alustat, on nousemassa yhä keskeisempään rooliin mainosmaailmaa. Suomessa kasvun myötä toimijoiden odotetaan investoivan yhä enemmän sektoriin tulevina vuosina.
lue lisää23.05.2024
Verkkomainonta vuoden 2023 tasolla
Verkkomainonnan määrä vuoden 2024 ensimmäisellä kvartaalilla oli noin 164 miljoonaa euroa. Vuoden 2023 vastaavaan kvartaaliin verrattuna digimainonnan määrä laski muutaman prosentin kymmenesosan. Verkkomainonnan osuus kaikesta mediamainonnasta jatkaa kasvua, ollen Q1/2024 aikana 57 %.
lue lisää