Icon
Tunnistatko asiakkaasi verkosta? Markkinaluvut

Tunnistatko asiakkaasi verkosta?

19.05.2016 | Dingle Oy

Perinteisen massamarkkinoinnin rinnalle on noussut tapoja segmentoida asiakasryhmiä ja räätälöidä markkinointia yhä tarkemmin yksittäisille asiakkaille. Tällä hetkellä firmat panostavatkin paljon omiin asiakashallintajärjestelmiin ja markkinoinnin automaation projekteihin. Tavoitteena on tunnistaa omat asiakkaat tarkemmin ja luoda heistä relevantteja segmenttejä, joille kohdistaa kiinnostavampia ja tehokkaampia markkinointiviestejä. Automaatiojärjestelmien kautta pystytään esimerkiksi automaattisesti lähettämään asiakkaalle onnitteluviesti syntymäpäivänä.

CRM-projekteissa on kuitenkin syytä muistaa, että pelkkä järjestelmään investoiminen ei riitä. Tällöin ollaan tilanteessa, jossa on tunnistettu esim. 20 asiakasryhmää, mutta sitten pitäisi vielä räätälöidä ja tuottaa kiinnostavat markkinointijulkaisut eri ryhmille eri kanavien sisältöpolkuihin. Eli vaikka puhutaan automaatiosta, lähtevien viestien monipuolistuessa vaaditaan myös lisää sisällöntuotantoresurssia.

Asiakastiedon yhdistäminen verkkokäyttäytymiseen

Omien asiakkaiden lisäksi pitäisi päästä syvemmälle myös potentiaalisten asiakkaiden aitoon verkkokäyttäytymiseen. Aller tarjoaa Rikastamo-palvelua, jossa pystytään tunnistamaan käyttäjä perustuen online-käyttäytymiseen. Esimerkkinä, jos käyttäjä on muuttamassa ja hakee Googlesta tietoa muuttofirmojen palveluista, hän usein klikkaa hakutulosten kärjestä Suomi24-kanaville. Tästä hänet pystytään tunnistamaan ja yhdistämään online-käyttäytymisprofiili Allerin yli kahden miljoonan tilaajan offline-rekisteriin, jolloin mukaan saadaan mm. demografia-, intressi- ja ostohistoriatietoa. Muuttofirma pystyy tällöin kohdentamaan erittäin relevanttia ja palvelevaa markkinointia oikealle henkilölle juuri oikeaan aikaan.

Myös muiden some-kanavien, kuten Facebookin ja Twitterin, käyttäjätiedot pystyttäisiin integroimaan firman olemassaoleviin asiakasrekisteritietoihin Social CRM -järjestelmien avulla. Kuinka monella firmalla on asiakaspalvelussa käytössä reaaliaikainen dashboard-näkymä, josta näkee aspaan soittavan asiakkaan kaikenkattavan asiakas- ja verkkokäyttäytymisprofiilin?

Jotta palvelukokemus olisi yhtenäinen kaikissa kanavissa, pitäisi pystyä tunnistamaan asiakkaat myös eri some-kanavissa. Jos esimerkiksi kaapelioperaattorin asiakas valittaa palvelupakettinsa toimivuudesta operaattorillle Twitterissä, ja tämän jälkeen soittaa puhelinpalveluun, olisi tärkeää pystyä tunnistamaan kyseisen asiakkaan profiili myös puhelinaspan puolella. Muutoin palvelukokemus katkeaa, ja tällöin ei olla kovin lähellä sitä personoitua ja aidosti yhtenäistä ja monikanavaista asiakaskokemusta.

Kirjoittaja Heikki Pohjonen toimii Dinglen Account Directorina. Hän arvostaa väkevää sisältöä – sekä Arsenal Football Clubia. Heikin löytää Twitteristä nimellä @hpohjonen

Dinglen aikaisemmat IABlogikirjoitukset:

Kantaa ottava Brändi
Median tulevaisuus

Vain intohimolla markkinajohtajaksi
Markkinoijan seitsemän syntiä
Mitä on sosiaalinen myynti?
Jokainen yritys tarvitsee oman päätoimittajan
Yhteisömanagerin arki, osa 2: Asiakaspalvelun ytimessä
Sponsorointi hyvän sisällön moottorina
Kahdesta kampanjasta kahteensataan tarinaan
Johda joukkosi kohti digitaalisuutta ja avoimuutta
Oikeaan aikaan oikeassa paikassa: konteksti on uusi musta
Kampanjoista jatkuvaan markkinointiin
Video: Sosiaalinen media kyykyttää

23.05.2023

Verkkomainonta maltillisessa kasvussa

Verkkomainonnan määrä vuoden 2023 ensimmäisellä kvartaalilla oli lähes 168 miljoonaa euroa. Vuoden 2022 ensimmäiseen kvartaaliin verrattuna digimainonnan määrä kasvoi lähes 3 % ja kaikesta Suomen mediamainonnasta digitaalista on jo 55 %.

lue lisää

06.03.2023

Digitaalinen ulkomainonta 30 % kasvussa vuonna 2022

IAB Finlandin Digitaalisen ulkomainonnan työryhmän toteuttaman arvion mukaan digiulkomainonnan määrä Suomessa vuonna 2022 oli noin 46,5 miljoonaa euroa. Vuoteen 2021 verrattuna kasvua on hieman alle 30 % kun vastaavana aikana koko ulkomainonnan markkina kasvoi 21 %.

lue lisää

03.02.2023

Verkkomainonta 10 % kasvussa vuonna 2022

Mediamainontaan käytettiin vuonna 2022 yhteensä 1 328 miljoonaa euroa, mikä on 4,1% enemmän kuin edellisvuonna. Verkkomedia oli suurin mediaryhmä (53%) ja verkkomainonnan (+9,8 %) lisäksi kasvussa oli myös radiomainonta (+3,6 %), ulkomainonta (+20,7 %) sekä elokuvamainonta (+76,8 %).

lue lisää

31.08.2022

IAB selvitti digitaalisen audiomainonnan määrän Suomessa

IAB Finlandin Digitaalisen audiomainonnan työryhmän toteuttaman arvion mukaan digiaudion kokonaismarkkina Suomessa vuonna 2021 oli noin 5,6 miljoonaa euroa. Arvio digiaudion kokonaismarkkinasta tehtiin nyt ensimmäistä kertaa. IAB Finlandin Digitaalisen ulkomainonnan työryhmän toteuttaman arvion mukaan digiulkomainonnan määrä Suomessa vuonna 2021 oli noin 36 miljoonaa euroa. Arvio digitaalisen ulkomainonnan määrästä tehtiin nyt ensimmäistä kertaa.

lue lisää
Highlight picture
Tilaa IAB Finlandin uutiskirje

 IAB Finlandin tietosuojaseloste

IAB Finlandin uutiskirjeen tilaamalla raivaat tiesi digitaalisen markkinoinnin ja mainonnan etulinjaan. Saat ensimmäisten asiantuntijoiden joukossa tiedon huippuammattilaisten laatimista ilmaisista oppaista, tärkeistä ja ajankohtaisista ohjeistuksista sekä IAB Finlandin arvostetuista koulutuksista ja tapahtumista. Lisäksi tarjoamme joka kuukausi rahanarvoisia lisäsisältöjä – asiantuntijalta toiselle. Tervetuloa digitiedon lähteelle!