Icon
Kuinka hyödyntää tekoälyä vastuullisesti markkinoinnissa? Markkinaluvut

Kuinka hyödyntää tekoälyä vastuullisesti markkinoinnissa?

29.11.2024 | iab

Tekoäly on noussut nopeasti markkinoinnin ammattilaisten tehokkaaksi työkaluksi, joka parantaa ideointia, sisällöntuotantoa ja analysointia. Vaikka tekoäly tuo mukanaan huomattavia etuja, kuten työprosessien nopeutumista ja automatisointia, sen käyttö edellyttää vastuullisuutta ja eettistä harkintaa. 

Tässä artikkelissa käsittelemme tekoälyn käyttöä markkinoinnin tukena ja vastuullisia käytäntöjä, jotka auttavat rakentamaan kestävää ja eettistä markkinointia.

Tekoälyn hyödyntäminen markkinoinnin eri osa-alueilla

Tekoälyä hyödynnetään monipuolisesti markkinoinnin eri vaiheissa ja toiminnoissa:

  1. Sisällöntuotanto ja ideointi: Tekoäly tarjoaa työkaluja tekstien luonnosteluun, kuvien luontiin ja kampanjaideoiden rikastuttamiseen. Työkalut, kuten ChatGPT, auttavat sisällön ideoinnissa, luonnostelussa ja kieliversioiden luomisessa. Kuvia ja esityksiä luodaan tekoälyavusteisesti esimerkiksi Midjourneyn ja Canvan kaltaisten sovellusten avulla.
  2. Analysointi ja raportointi: Tekoäly helpottaa markkinointidatan analysointia ja optimointia, mikä auttaa kohdentamaan kampanjoita tehokkaammin. Se tarjoaa tukea raportointiin ja kilpailuanalyysiin, jolloin markkinoijat voivat tehdä tietoon perustuvia päätöksiä kampanjoiden kehittämisestä.
  3. Kieliversiointi ja asiakaspalvelu: Tekoälypohjaiset käännöstyökalut helpottavat monikielisten kampanjoiden luomista ja asiakaspalvelun tarjoamista eri kielillä. Tämä parantaa asiakaskokemusta ja avaa mahdollisuuksia tavoittaa kansainvälisiä yleisöjä.
  4. Rutiinitehtävien automatisointi: Tekoäly voi helpottaa rutiinitehtävien, kuten sähköpostien, muistiinpanojen ja viestinnän hoitamista. Tämä vapauttaa aikaa luovempaan työhön, jolloin markkinoinnin ammattilaiset voivat keskittyä strategisempaan tekemiseen.

Vinkit tekoälyn vastuulliseen käyttöön

Vaikka tekoäly tuo mukanaan tehokkuutta, sen käyttöön liittyy asioita, jotka vaativat erityistä huomiota:

  1. Vinoumat ja syrjintä: Tekoälyjärjestelmät voivat tuottaa puolueellista sisältöä, jos niiden taustalla oleva data on epätasapainoista tai vinoutunutta. Tämä voi johtaa syrjivään viestintään tai virheellisiin johtopäätöksiin. Markkinoinnin ammattilaisten onkin tärkeää tunnistaa tekoälyn mahdolliset vinoumat ja pyrkiä varmistamaan monipuolinen ja tasapuolinen viestintä. Monipuolisen koulutusdatan käyttö on tärkeää, jotta tekoälymallit pystyvät palvelemaan erilaisia asiakasryhmiä ilman syrjintää tai stereotypioita.
  2. Totuudellisuus ja virheiden välttäminen: Tekoälyn avulla luodut sisällöt voivat joskus sisältää virheellistä tietoa, mikä voi heikentää brändin luotettavuutta. Faktantarkistus on välttämätöntä erityisesti tekoälyn tuottaman sisällön osalta, jotta disinformaation riski voidaan minimoida.
  3. Tietosuoja ja yksityisyys: Asiakastiedon turvallisuus ja yksityisyyden suoja ovat olennainen osa tekoälyn vastuullista käyttöä. Tekoäly tarvitsee toimivaan analyysiin suuren määrän dataa, mutta markkinoijien on varmistettava, että dataa käsitellään anonymisoidusti ja tietosuoja-asetusten mukaisesti ja että anonymisointi on kunnossa. 
  4. Läpinäkyvyys: Asiakkaiden tulisi tietää, milloin ja miten tekoälyä käytetään, etenkin automatisoidussa sisällöntuotannossa ja asiakaspalvelussa. Sosiaalisen median alustojen tekoälyavusteinen sisällöntuotanto tulisi selkeästi merkitä näkyviin, jotta asiakas ymmärtää, milloin vuorovaikutuksessa on mukana tekoäly.
  5. Koulutuksen ja valvonnan merkitys: Osa tekoälyn vastuullista käyttöä on jatkuva osaamisen kehittäminen: markkinoinnin ammattilaisten on kehitettävä ymmärtämystään ja osaamistaan, jotta he ovat tietoisia tekoälyyn liittyvistä mahdollisista vaaran paikoista ja käyttävät tekoälyä mahdollisimman vastuullisesti. Jatkuva kehittyminen mahdollistaa eettisen päätöksenteon ja parantaa valmiuksia puuttua tekoälyn mahdollisiin ongelmakohtiin.
  6. Hiilijalanjäljen hallinta: Tekoälyn ympäristövaikutusten minimoimiseksi yritysten tulisi seurata tekoälyn käyttöön liittyviä päästöjä ja asettaa tavoitteita niiden pienentämiseksi. Tekoälyn käyttöönottoa voidaan harkita erityisesti energiatehokkaissa ja kestävää kehitystä tukevissa järjestelmissä.

Tekoälyn vastuullinen käyttö on aktiivista pyrkimystä parempaan ja eettisesti kestävään viestintään.Näillä periaatteilla markkinoinnin ammattilaiset voivat hyödyntää tekoälyä vastuullisesti ja eettisesti, pitäen samalla huolta asiakassuhteiden luottamuksesta ja tietosuojasta.

Tekoälyn ympäristövaikutukset

Tekoälyn hyödyntäminen markkinoinnissa ei ainoastaan vaikuta eettisiin kysymyksiin, vaan sillä on myös merkittäviä ympäristövaikutuksia. Tekoälymallien kouluttaminen ja käyttö vaativat huomattavia määriä laskentatehoa, joka kuluttaa paljon sähköä ja synnyttää kasvihuonekaasupäästöjä. Erityisesti suurten mallien, kuten kuvageneraattoreiden ja tekstimallien, käyttö voi olla energiaintensiivistä. Tämä herättää kysymyksiä tekoälyn käytön ympäristöystävällisyydestä, erityisesti yrityksille, jotka haluavat sitoutua kestävän kehityksen periaatteisiin.

ChatGPT:n ympäristökuormitus on Google-hakua kuormittavampaa: Erään lähteen mukaan kulutus on 10 kertaa enemmän kuin tyypillinen Google-haku. Markkinoinnissa tekoälyä käytetään tyypillisesti tiheästi sisällöntuotannossa, analysoinnissa ja visualisoinnissa, mikä tekee ympäristövaikutusten tiedostamisesta entistä tärkeämpää.

Päästöt tämän artikkelin tuotosta

Tämän artikkelin tuottamisessa hyödynnettiin tekoälyä tekstin luonnosteluun ja muotoiluun, mikä arvioidaan aiheuttaneen noin 0,3-0,5 kilogramman verran hiilidioksidipäästöjä. Tämä päästömäärä vastaa suurin piirtein muutaman kilometrin henkilöautolla ajamista. Vaikka yksittäisen artikkelin vaikutus on pieni, tekoälyn käyttö tiheästi ja laajassa mittakaavassa kasvattaa kokonaispäästöjä merkittävästi.

Tulevaisuudessa tekoälyjärjestelmien energiatehokkuuden kehittäminen ja uusiutuvan energian käytön lisääminen voivat vähentää niiden ympäristövaikutuksia. Yritysten onkin tärkeää seurata tekoälyn käytön päästöjä ja raportoida niitä osana kestävän kehityksen tavoitteitaan.

Lähteitä / linkkejä: 

Viisi tapaa hyödyntää tekoälyä markkinoinnissa – Softia.fi

Vastuullinen tekoälyn käyttö markkinoinnissa – Kubo Creative Agency

Tekoälyn eettiset säännöt myyjille ja markkinoijille – MMA

Tekoäly markkinoinnissa | Tekoäly säästää aikaa ja prosesseja – Treamedia

Tekoäly markkinoinnissa – Katsaus vuoteen 2024 – Serviceform

Tekoäly markkinoinnissa: Hyödynnä täysi potentiaali datan ja ... – Digimarkkinointi

Tekoälyn vastuullinen käyttö – CGI FI

 

 

 

 

 

 

11.11.2024

Verkkomainonnan osuus jo yli 60 %

Verkkomainonnan määrä vuoden 2024 kolmannella kvartaalilla oli noin 180 miljoonaa euroa. Vuoden 2023 vastaavaan kvartaaliin verrattuna digimainonnan määrä kasvoi noin viisi prosenttia. Verkkomainonnan osuus kaikesta mediamainonnasta Q3/2024 aikana oli peräti 62 %.

lue lisää

18.06.2024

Digimainonnan määrä Euroopassa +11% kasvussa 2023

IAB Europe julkaisi 12.6.2024 AdEx-yhteenvetoraportin digitaalisen mediamainonnan määrästä Euroopassa vuonna 2023. 63 % kaikesta Euroopan mediamainonnasta oli digitaalista ja digimainonnan määrä kasvoi 11,1 % vuoteen 2022 verrattuna. Digimainonnan kokonaisvolyymi Euroopassa oli vuonna 2023 lähes 97 miljardia euroa. AdEx-tutkimuksen tiedonkeruu tehtiin 29 Euroopan maassa.

lue lisää

10.06.2024

Digitaalinen audiomainonta vahvalla kasvu-uralla - kokonaismarkkina jo 9,3 miljoonaa euroa

IAB Finlandin digitaalisen audiomainonnan työryhmän toteuttaman estimaatin mukaan digiaudiomainonnan määrä vuonna 2023 oli 9,3 miljoonaa euroa, joka tarkoittaa yli 30 % kasvua vuoteen 2022 verrattuna. Vuonna 2022 markkina-arvio oli 7,1 miljoonaa euroa. Digitaalinen audiomainonta, mukaan lukien podcastit ja muut digitaalisen audion alustat, on nousemassa yhä keskeisempään rooliin mainosmaailmaa. Suomessa kasvun myötä toimijoiden odotetaan investoivan yhä enemmän sektoriin tulevina vuosina.

lue lisää

23.05.2024

Verkkomainonta vuoden 2023 tasolla

Verkkomainonnan määrä vuoden 2024 ensimmäisellä kvartaalilla oli noin 164 miljoonaa euroa. Vuoden 2023 vastaavaan kvartaaliin verrattuna digimainonnan määrä laski muutaman prosentin kymmenesosan. Verkkomainonnan osuus kaikesta mediamainonnasta jatkaa kasvua, ollen Q1/2024 aikana 57 %.

lue lisää
Highlight picture
Tilaa IAB Finlandin uutiskirje

 IAB Finlandin tietosuojaseloste

IAB Finlandin uutiskirjeen tilaamalla raivaat tiesi digitaalisen markkinoinnin ja mainonnan etulinjaan. Saat ensimmäisten asiantuntijoiden joukossa tiedon huippuammattilaisten laatimista ilmaisista oppaista, tärkeistä ja ajankohtaisista ohjeistuksista sekä IAB Finlandin arvostetuista koulutuksista ja tapahtumista. Lisäksi tarjoamme joka kuukausi rahanarvoisia lisäsisältöjä – asiantuntijalta toiselle. Tervetuloa digitiedon lähteelle!