
Haastava, mutta tarpeellinen mainonnan teknologioiden viidakko
Markkinointiteknologioiden merkitys ja niiden hyödyntämisen osaaminen ovat nousseet uudelle tasolle koko maailmaa koettelevan poikkeustilan myötä. Niin isot kuin pienetkin toimijat joutuvat pohtimaan, millä uusilla, digitaalisilla keinoilla on mahdollista tehokkaasti ja kannattavasti tavoittaa asiakkaita. Markkinointiteknologioita on olemassa tuhansia, keskitymmekin tässä blogikirjoituksessa pääasiassa mainonnan teknologioihin.
Isot mediatalot ovat jo pitkään rakentaneet omia mainonnan ja markkinoinnin teknologiakokonaisuuksia, ja olemmekin todenneet, että teknologioiden määrä tai teknologiat itsessään eivät ratkaise mitään, vaan se miten ne valjastetaan tekemään ja optimoimaan haluttuja asioita liiketoimintamme ja asiakkaidemme liiketoiminnan hyödyksi. Eri välineiden pitää myös toimia yhteen, jotta kokonaisuus toimii.
Medioissa käytössä olevien teknologioiden pitää pystyä tarjoamaan käyttäjille nopeat latautumisajat ja kestää isot käyttökuormat ja piikit kiinnostavissa uutistilanteissa. On huomioitava monipuolisesti erilaisten digitaalisten kanavien, laitteiden ja alustojen tuki niin web- kuin sovellusympäristössäkin, kun sisältöä esitetään tekstinä, kuvina, videoina ja monipuolisina mainonnan ratkaisuina, kuten rich mediana. Isojen datamassojen käsittely ja analysointi on vaativaa. Kun siinä onnistutaan, niin pystytään parantamaan niin sivustojen käyttökokemusta kuin mainonnan laatuakin ja luomaan monipuolisia datatuotteistuksia. Nykyään joudutaan pohtimaan myös tietosuoja- ja tietoturva-asioita, joiden on oltava jokaisen tekijän mielessä ja aina kunnossa.
Mainonnan teknologioiden pitää tukea sitä, että media pystyy helpottamaan mainonnan ostamista tarjoamalla eri tarpeisiin erilaisia ostotapoja, kuten monipuolisen ohjelmallisen ostamisen tuotteistukset ja suoramyynnissä displayta, videota, mobiilia, monipuolisia mainosratkaisuja, sisältömarkkinointia, kohdennusmahdollisuuksia ja toimivia kampanjaraportteja. Tämän kaiken mahdollistaa iso määrä teknologioita, kuten esimerkiksi laaja-alainen mainonnanhallintajärjestelmä, erilaiset luovien ratkaisujen rakentamisen työkalut, analytiikka- ja raportointijärjestelmät ja datan käsittelyn ja prosessoinnin teknologiat ja arkkitehtuuri.
Isossa mediatalossa teknologiapaletin optimointi tuottamaan haluttuja tuloksia ja vastaamaan tavoitteisiin vaatii moniammatillista yhteistyötä yli tiimi- ja yksikkörajojen. Lisäksi yhteistyö teknologiatoimittajien kanssa on tiivistä, ja kumppaneita on työnnettävä jatkuvasti eteenpäin kehitystyössä, jotta teknologiapaletti toimisi jatkossa vielä entistäkin paremmin. Yhdessä kehittäessä jokainen oppii uutta ja tuo oman osaamisensa kokonaisuuteen.
Kaikki yllä mainittu satsaus mainonnan ja muiden teknologioiden kokonaisuuteen, ja sen hyödyntämiseen sekä osaamisen ja tekemisen optimointiin antaa medialle mahdollisuuden tarjota mainostajille monipuoliset ja toimivat tavat halutun yleisön tavoittamiseen.
Blogitekstin kirjoittaja Merja Pyhälä toimii Alma Mediassa digimainonnan kehityspäällikkönä vastuualueenaan erilaisten mainonnan teknologioiden hankinnat ja datan hyödyntäminen mediamyynnissä.
23.05.2023
Verkkomainonta maltillisessa kasvussa
Verkkomainonnan määrä vuoden 2023 ensimmäisellä kvartaalilla oli lähes 168 miljoonaa euroa. Vuoden 2022 ensimmäiseen kvartaaliin verrattuna digimainonnan määrä kasvoi lähes 3 % ja kaikesta Suomen mediamainonnasta digitaalista on jo 55 %.
lue lisää06.03.2023
Digitaalinen ulkomainonta 30 % kasvussa vuonna 2022
IAB Finlandin Digitaalisen ulkomainonnan työryhmän toteuttaman arvion mukaan digiulkomainonnan määrä Suomessa vuonna 2022 oli noin 46,5 miljoonaa euroa. Vuoteen 2021 verrattuna kasvua on hieman alle 30 % kun vastaavana aikana koko ulkomainonnan markkina kasvoi 21 %.
lue lisää03.02.2023
Verkkomainonta 10 % kasvussa vuonna 2022
Mediamainontaan käytettiin vuonna 2022 yhteensä 1 328 miljoonaa euroa, mikä on 4,1% enemmän kuin edellisvuonna. Verkkomedia oli suurin mediaryhmä (53%) ja verkkomainonnan (+9,8 %) lisäksi kasvussa oli myös radiomainonta (+3,6 %), ulkomainonta (+20,7 %) sekä elokuvamainonta (+76,8 %).
lue lisää31.08.2022
IAB selvitti digitaalisen audiomainonnan määrän Suomessa
IAB Finlandin Digitaalisen audiomainonnan työryhmän toteuttaman arvion mukaan digiaudion kokonaismarkkina Suomessa vuonna 2021 oli noin 5,6 miljoonaa euroa. Arvio digiaudion kokonaismarkkinasta tehtiin nyt ensimmäistä kertaa. IAB Finlandin Digitaalisen ulkomainonnan työryhmän toteuttaman arvion mukaan digiulkomainonnan määrä Suomessa vuonna 2021 oli noin 36 miljoonaa euroa. Arvio digitaalisen ulkomainonnan määrästä tehtiin nyt ensimmäistä kertaa.
lue lisää