Kokeilukulttuuri auttaa markkinointiteknologioiden viidakossa
Ajattele ja toimi Leanisti. Toteuta Sprintti-mallilla. Kehitä Growth hackingin ja Kata-harjoitusten avulla sekä viimeisimpänä - opiskele Design Thinkingiä. Ota mukaasi noin kymmenen eri markkinointiteknologiaa, joilla on kaikilla jokin 3-kirjaiminen lyhenne ja avot! Olet edellä kilpailijoitasi. Helppoa.
Yleensä ihan kaikkia buzzwordejä ei kannata käyttää samassa kappaleessa, mutta markkinointiteknologioiden viidakossa se tuntuu olevan usein enemmän sääntö kuin poikkeus. Toisaalta, kaikki ei ole niin vaikeaa, miltä se kuulostaa. Elisalla olen päässyt opiskelemaan mm. kaikkia edellä mainittuja metodeja ja ilokseni voin kertoa, että loppupelissä kaikissa ajatustapa on hyvin samanlainen. Tärkeintä on olla avoin uusille toimintatavoille, kokeilla rohkeasti, kevyesti ja ennakkoluulottomasti (mm. Lean, Growth hacking, Sprint), tehdä asioita suunnitellusti ja aina uudella tavalla (mm. Kata), ja ottaa parhaimmat löydökset käytäntöön unohtamatta heittää rohkeasti ideoita romukoppaan (kaikki edellä mainitut). Tätä voi toteuttaa niin uuden liiketoiminnan kehittämisessä kuin digitaalisessa markkinoinnissa.
Viimeisimpänä olen päässyt toteuttamaan uuden luomista ennakkoluulottomasti työssäni onlinen kehittämisessä. Tämä on tarkoittanut mm. useiden eri markkinointiteknologioiden ja uusien toimintatapojen käyttöönottoa. Yhtenä nostona personoinnin ja SEO:n kehittämisen ympärillä tapahtuva kehittäminen.
Vielä vuosi-pari sitten markkinointiteknologioista puhuttaessa korostuivat markkinoinnin automaatio ja datan hyödyntäminen. Näiden rooli on edelleen erittäin tärkeä ja näille on paikkansa. Lisäisin kuitenkin ”must have” listalle teknologioita, jotka auttavat ymmärtämään sitä, miten verkkosivusi voivat, miten Google ne näkee ja mitä voit siellä optimoida.
Tämän ymmärtämisessä auttaa pätevä analyytikko ja timanttinen tiimi ympärillä, mutta pienessäkin yrityksessä pääsee pitkälle hyödyntämällä mm. sellaisia teknologioita kuin DeepCrawl ja Searchmetrics. Ensimmäinen kertoo sinulle, mikä sivustossasi on juuri nyt pielessä – tai mikä loistavasti ja jälkimmäinen taas auttaa ymmärtämään hakusanoja ja kilpailukenttää. Molemmissa on myös hyvät ja selkeät dashboard näkymät, jotka auttavat selittämään asioita eteenpäin niin, että kaikki ymmärtävät, mitä kohti ollaan menossa.
IAB:n Markkinointiteknologian työryhmässä olemme jo uskaltaneet myöntää toisillemme, että ymmärrämme vain pienen osan alalla olevista teknologioista tai näkökulmista. Ryhmän sisälläkin on näkökulmia yhtä monta kuin edustajia. Kannustan siis rohkeasti ottamaan selvää – vaikka kumppanin avustuksella – yhdestä uudesta teknologiasta. Näin olet ketterästi kehittämässä liiketoiminnastasi entistäkin parempaa.
Kirjoittaja Eliisa Puikkonen toimii online-kehittäjänä Elisa Oyj:ssä sekä IAB Finlandin Markkinointiteknologia-työryhmän puheenjohtajana.
16.01.2025
IAB Jäsenesittely: Singularity Designs Oy ja Jyri Kyllönen
Tässä blogisarjassa tutustumme IAB:n uusiin jäseniin hieman paremmin! Nyt on vuorossa Singularity Designs Oy ja Jyri Kyllönen
lue lisää15.01.2025
IAB Finland 2025 - Painopisteet, jäsenedut ja kumppanit
IAB Finlandin vuosi 2025 on rakennettu jäsenten toiveiden pohjalle. Työryhmien, tapahtumien ja täysin uutena jäsenetuna aloittavien foorumeiden teemat pohjautuvat syksyllä 2024 tehtyyn jäsentutkimukseen. Yhteistyökumppanina IAB koetaan yhä kiinnostavampana, sillä yhteensä 19 digitaalisen mainonnan ja markkinoinnin toimijaa on Industry Partnerina tai Premium Partnerina IAB Finlandin kanssa.
lue lisää08.01.2025
IAB Jäsenesittely: ePrice ja Jaakko Sipola
Tässä blogisarjassa tutustumme IAB:n uusiin jäseniin hieman paremmin! Nyt on vuorossa ePrice ja Jaakko Sipola
lue lisää07.01.2025
IAB Jäsenesittely: Integral Ad Science and Björn Österman
Tässä blogisarjassa tutustumme IAB:n uusiin jäseniin hieman paremmin! Nyt on vuorossa Integral Ad Science and Björn Österman
lue lisää