Icon
Kaupan median trendit maailmalla ja Suomessa IABlogi

Kaupan median trendit maailmalla ja Suomessa

07.12.2021 | SOK Smart Marketing

Tuskin kukaan on välttynyt kuulemasta Amazonin, Krogerin, CVS:n tai Walmartin kaltaisten kaupan medioiden menestystarinoista maailmalla. Kaupan media on aihe, joka puhuttaa nyt laajalti markkinointialan toimijoita. Globaali innostus on suurta. Ei ole liioiteltua sanoa, että kaupan media on yksi merkittävimmistä globaaleista markkinointitrendeistä.

Kun perinteinen markkinointi on ollut pandemia-aikana ahdingossa, kaupan media on uinut vastavirtaan ja vahvistanut jatkuvasti asemaansa. Koronavirus on tehnyt mainostajista markkinointieurojensa suhteen entistä tarkempia. Investoinnit markkinointiin pitää pystyä perustelemaan ja tulokset näyttämään. Kaupan media pystyy vastaamaan markkinoijan vaativimpiin toiveisiin.

Ajan henki on selvä, eikä sille näy muutosta pandemian jälkeenkään: Asiakkaat eivät siedä turhaa markkinointia. Mainostajien näkökulmasta turha markkinointi on hävikkiä. Hävikkimarkkinointi on punainen vaate niin mainostajille kuin kuluttajillekin. Hävikkimarkkinoinnin sijaan palveleva markkinointi tähtää asiakaskokemuksen parantamiseen. Palvelevan markkinoinnin pihvi piileekin verkkokaupan kasvussa ja asiakaskokemuksen parantamisessa kaupan median monipuolisella keinovalikoimalla kasvavissa digitaalisissa palveluissa.

Kaupan median ratkaisut, kaikkialla maailmassa, pyrkivätkin antamaan arvokkaita vastauksia yritysten liiketoiminnalle äärimmäisen olennaisiin kysymyksiin: Mikä aiheutti tuotteemme äkillisen myynnin kasvun? Saimmeko kenties uusia asiakkaita kilpailijalta? Miksi toisen tuotteen myynti sakkaa? Mihin kellonaikaan tuotteen menekki on suurinta ja missä päin Suomea? Ostaako tuotteitamme laaja joukko uusia tai satunnaisia asiakkaita, vai pienempi joukko sitoutuneita vakioasiakkaita? Menetämmekö enemmän asiakkaita kuin saamme uusia? Minkä muiden tuoteryhmien kanssa tuotettamme useimmiten ostetaan?

SOK tuo maailman opit Suomeen

Kun korona on kurittanut perinteisten markkinointialan toimijoiden tulosta, kaupan media on uinut Suomessakin vastavirtaan. Kaupan median kyky vastata erilaisiin liiketoiminnan kannalta olennaisiin kysymyksiin tarkasti ja luotettavasti sekä mitata tuloksia on vakuuttanut mainostaja-asiakkaat. S-ryhmä alkoi Suomessa luomaan omaa kaupan median konseptiaan, Smart Marketingia, kolme vuotta sitten. Ajatuksenamme on tuoda kansainväliset asiakasymmärryksen opit suomalaiseen toimintakulttuuriin sopiviksi. Kaupan alan mediaksi ryhtyminen ei ikävä kyllä käy käden käänteessä. Toimeen ryhtyminen vaatii valtavasti taidollisia, tiedollisia ja teknologisia ponnistuksia.

Haluamme kasvattaa kaupan median osaamista Suomessa ja varmistaa parhaan osaamisen. Tämä on yksi missioistamme. Tuomme maailmalta oppeja Suomeen, mutta samalla olemme helposti lähestyttävä, turvallinen, kotimainen toimija, jonka kaikki suomalaiset tuntevat.

Yhdysvallat, Britannia ja Keski-Eurooppa kulkevat kehityksen etujoukoissa. Pohjoismailla on kirittävää kaupan median innovatiivisissa toteutuksissa. Uusia kaupan medioita pompahtaa maailmalla esiin jatkuvasti. Esimerkiksi Zalando on rakentanut muodin ympärille älykkään ja innovatiivisen kaupan median ratkaisunsa. Myös Tanskan Coop on kehityksessä pitkällä ja Tanskassa on keksitty kansainvälisesti mielenkiintoisia verkkokauppasovelluksia, jotka on myös onnistuttu kaupallistamaan menestyksekkäästi.

Aito asiakasymmärrys muuttaa markkinoinnin lainalaisuudet

Suurin taustalla vaikuttava trendi ylitse muiden on vastuullisen ja läpinäkyvän markkinoinnin merkityksen lisääntyminen. Hävikkimarkkinoinnin vähentäminen ja vaikuttavan markkinoinnin voimistaminen ovat osa tätä suurta maailmanlaajuista megatrendiä.

Kun kuluttaja etsii verkkokaupan sivuilta juoksulenkkareita, palvelevan markkinoinnin ansiosta häntä lähestytään suosituksilla, joissa tiedustellaan, olisiko hän mahdollisesti kiinnostunut myös erinomaisiksi arvioiduista juoksusukista. Asiakas iloitsee saamastaan palvelusta. Palvelua ei tällä kertaa tarjonnut myyjä, vaan keinoäly. Kokemus oli kuitenkin sama: mielihyvä ja ilo saadusta palvelusta.

Asiakasymmärryksestä on helppo puhua, mutta sen nostaminen kaiken liiketoiminnan lähtökohdaksi on todella vaikeaa. Perinteinen markkinointi on kokenut kolhuja ja menettänyt uskottavuuttaan parin viime vuoden aikana. Yksinkertaisesti siitä syystä, etteivät toimenpiteet ole perustuneet asiakasymmärrykseen. Toimijat eivät ole sisäistäneet sitä tosiasiaa, että asiakasymmärryksen pitäisi olla kaikkien markkinointitoimenpiteiden ydin. Asiakas on ainoa lähtökohta, josta onnistunut markkinointi voi ponnistaa.

Nykyaikaisessa markkinoinnissa data näyttää suunnan toiminnalle, ja mittaustulokset ohjaavat oikeisiin toimenpiteisiin. Mikä asiakkaitamme kiinnostaa? Miten kampanjamme toimi kussakin kohderyhmässä? Miten hyvin panostuksemme kampanjaan tuottivat tulosta?
Klikkien sijasta palvelevaa markkinointia ohjaa konversiodata, johon ei aiemmin markkinoinnissa päästy käsiksi.

Asiakasymmärryksen pohjalta toimiminen ja sen sisäistäminen muuttaa markkinointia radikaalisti ja pysyvästi. Monet markkinoinnin peruskäsitteet, kuten kontaktihinta tai CPM, menettävät relevanssinsa. Markkinoinnissa on kyse syvällisemmästä yhteistyöstä eri toimijoiden välillä.

Ennen kaikkea markkinointi edeltää nykyisin kokonaisvaltaisempaa ajattelua. Miten markkinointitavoitteet yhdistyvät osaksi yrityksen liiketoimintatavoitteita? Vastaus kysymykseen on osa asiakasymmärrystä.

Kirjoittaja: SOK Smart Marketing
Koostanut Mirka Nyqvist-Kungur

29.03.2023

Mainonnan videoistuminen jatkui myös vuonna 2022

Digitaalisen videomainonnan kokonaismäärä Suomessa vuonna 2022 oli noin 159 miljoonaa euroa. Kokonaisuus rakentuu instream-, outstream-, some- ja inbanner -mainonnasta. Vuoteen 2021 verrattuna digivideomainonnan määrä kavoi 14%. Vastaavasti vuoden 2022 aikana koko digikakun volyymin kasvoi noin 10 % ja kaikkien mediainvestointien (digitaaliset ja ei-digitaaliset yhteensä) määrä 4 %.

lue lisää

28.03.2023

IAB Europe -tutkimuskysely: Alle puolet yrityksistä seuraavat digimainonnan hiilijalanjälkeä

Internetin osuus maailman kasvihuonekaasupäästöistä on eri arvioiden mukaan 2-4%, joka vastaa lentoliikenteen osuutta. Päästöjen on arvioitu tuplaantuvan 2025 mennessä. Digitaalisen mainonnan osuus koko infrastruktuurin hiilijalanjäljestä on erään vuonna 2018 tehdyn arvion mukaan noin 10%, luultavasti nykyään huomattavasti enemmän. Toisen arvion mukaan 70% median verkkosivun latautumiseen kuluvasta sähköstä voidaan liittää digimainontaan.

lue lisää

21.03.2023

IAB Jäsenesittely: NØRR3 ja Anni Honkaniemi

Tässä blogisarjassa tutustumme IAB:n uusiin jäseniin hieman paremmin! Nyt on vuorossa NØRR3 ja Anni Honkaniemi

lue lisää

21.03.2023

MIXX Awards - Usein kysytyt kysymykset

Älä jätä hakemusta laittamatta. Tässä on useimmin kysytyt kysymykset koskien IAB MIXX Awards kilpailua. Jos kysymyksiä herää lisää, laitathan viestiä Miralle.

lue lisää