
Yhteisömanagerin arki, osa 4: Viestejä kahteen suuntaan
Toimin sosiaalisen median päällikkönä Tallink Siljalla ja vastaan Tallink- ja Silja Line -brändien seitsemästä somekanavasta, niiden strategioista ja sisältösuunnittelusta.
Arkeeni kuuluu markkinoinnin suunnittelua, sisältöjen ideointia, mittaamista ja analysointia. Managerina tiivistän tuote- ja markkinointiviestejä mielenkiintoisiksi sisältöideoiksi löytäen jokaisesta kokonaisuudesta ne lähestymiskulmat, jotka uppoavat kunkin kanavan yhteisöön.
Yhteisömanageri vie viestejä kahteen suuntaan
Kanavillamme on selkeät roolit ja tavoitteet. Haluamme tarjota sisältöjä, jotka herättävät mielenkiinnon, inspiroivat sekä synnyttävät keskustelua tuotteista ja palveluistamme. Hyödynnän sisällöntuotannossa somepalvelujen erilaisuutta, lähestyen samaa aihetta eri kulmasta palvelusta riippuen. Managerin on tärkeä ymmärtää yhteisöjen ja palveluiden erilaisuutta ja toimintatapoja, että sisältö on aina kohteelleen relevantti.
Viime syksynä rekrytoimme sisäisesti sosiaalisen median myynti- ja asiakaspalvelutiimin, joka pitää yllä yhteisöjen keskustelua sekä vastaa asiakaspalvelukysymyksiin miltei reaaliajassa. Samalla tiimi tekee aktiivista sosiaalista kuuntelua etsien verkosta liiketoimintaamme liittyviä keskusteluja myös omien kanavien ulkopuolelta.
Keskustelujen ja yhteisön reaktioita seuraamalla sekä suorilla kysymyksillä esille nousee usein tärkeitä ideoita ja kehityskohtia liiketoimintaamme liittyen. Yhteisömanagerin tehtävä on olla linkki yrityksen ja yhteisön välillä vieden vastaanottajille sopiviksi muotoiltuja viestejä kahteen suuntaan.
Verkostoissa on voimaa
Kannustan kaikkia yhteisömanagereita verkostoitumaan niin sisäisesti kuin ulkoisesti. Olen saanut hurjasti apua omilta verkostoiltani ammatilliseen kehittymiseen. Some on alana mielenkiintoinen, sillä se muuttuu koko ajan ja herättää paljon keskustelua. Seuraaminen vaatii välillä pitkiä päiviä, mutta ammattitaito kehittyy silmissä.
Sisäinen verkostoituminen on yhteisömanagerille lähes yhtä tärkeää kuin ulkoinen. Hyödynnän päivittäin kollegojeni asiantuntijuutta sisällöntuotannossa ja pyrin ottamaan ihmiset eri puolilla organisaatiota mukaan tekemiseen.
Hyvä esimerkki sisäisen yhteistyömme toimivuudesta oli, kun ohjeistimme merimatkailua lemmikin kanssa Facebook-kuvakansiolla, jossa esiintyivät työntekijöiden lemmikit. Faktat kokosimme yhdessä myynnin tuen kanssa ja kuvat keräsimme ilmoituksella Intrassa.
Tallinkin ja Silja Linen Instagram-tilien sisältöä tuotetaan myös yhteistyönä laivoilta, terminaaleista ja toimistolta. Ihmisiä kiinnostavat ihmiset ja samalla henkilökuntaa motivoi mahdollisuus olla mukana ja oppia uutta.
Minäkin opin uutta yhä päivittäin. Asetan työlleni välitavoitteita, pieniä ja suuria, joiden täyttyminen motivoi hyppäämään vieläkin korkeammalle. Työni palkitsee päivittäin; onnistunut sisältöidea, pieni kehitysaskel tai twiittaamisesta innostunut työkaveri. Kaikki tuovat uutta intoa tekemiseen ja muistuttavat, että teen tärkeää työtä.
Lisää vinkkejä yhteisömanagerille
1. Valjasta asiakaspalvelu
Hyvä asiakaspalvelu somessa on nopeaa ja aktivoi ihmiset keskustelemaan toimialastasi.
2. Levitä somen ilosanomaa
Anna työkavereillesikin avaimet toimia somessa, voit yllättyä lopputuloksesta.
3. Kehitä toimintaa jatkuvasti
Suunnittele, kehitä, ideoi ja älä pelkää toteuttaa. Tekemällä oppii eniten siitä huolimatta toimiiko idea vai ei.
Aikaisemmat yhteisömanagerin arki -sarjan kirjoitukset:
1: Yhteisömanagerin arki
2: Asiakaspalvelun ytimessä
3: Markkinointiviestinnän empaattinen moniosaaja
Noora Verronen työskentelee Social Media Managerina Tallink Silja Oy:llä.
Twitter
23.05.2023
Verkkomainonta maltillisessa kasvussa
Verkkomainonnan määrä vuoden 2023 ensimmäisellä kvartaalilla oli lähes 168 miljoonaa euroa. Vuoden 2022 ensimmäiseen kvartaaliin verrattuna digimainonnan määrä kasvoi lähes 3 % ja kaikesta Suomen mediamainonnasta digitaalista on jo 55 %.
lue lisää06.03.2023
Digitaalinen ulkomainonta 30 % kasvussa vuonna 2022
IAB Finlandin Digitaalisen ulkomainonnan työryhmän toteuttaman arvion mukaan digiulkomainonnan määrä Suomessa vuonna 2022 oli noin 46,5 miljoonaa euroa. Vuoteen 2021 verrattuna kasvua on hieman alle 30 % kun vastaavana aikana koko ulkomainonnan markkina kasvoi 21 %.
lue lisää03.02.2023
Verkkomainonta 10 % kasvussa vuonna 2022
Mediamainontaan käytettiin vuonna 2022 yhteensä 1 328 miljoonaa euroa, mikä on 4,1% enemmän kuin edellisvuonna. Verkkomedia oli suurin mediaryhmä (53%) ja verkkomainonnan (+9,8 %) lisäksi kasvussa oli myös radiomainonta (+3,6 %), ulkomainonta (+20,7 %) sekä elokuvamainonta (+76,8 %).
lue lisää31.08.2022
IAB selvitti digitaalisen audiomainonnan määrän Suomessa
IAB Finlandin Digitaalisen audiomainonnan työryhmän toteuttaman arvion mukaan digiaudion kokonaismarkkina Suomessa vuonna 2021 oli noin 5,6 miljoonaa euroa. Arvio digiaudion kokonaismarkkinasta tehtiin nyt ensimmäistä kertaa. IAB Finlandin Digitaalisen ulkomainonnan työryhmän toteuttaman arvion mukaan digiulkomainonnan määrä Suomessa vuonna 2021 oli noin 36 miljoonaa euroa. Arvio digitaalisen ulkomainonnan määrästä tehtiin nyt ensimmäistä kertaa.
lue lisää