
Myös pitkät videot kiinnostavat mobiilissa
Videoiden katseleminen mobiililaitteilla on vahvassa kasvussa ympäri maailmaa, selviää IAB US:n ja OnDevice Researchin tekemässä kyselytutkimuksessa. Mukana tutkimuksessa oli yli 16-vuotiaita videoita katselevia älypuhelinkäyttäjiä 24 IAB-maasta, Suomi mukaan lukien.
Vastaajista 58 % katseli päivittäin lyhyitä mobiilivideoita. Pitkiä, yli viisiminuuttisia mobiilivideoita katseli 36 % vastaajista. Videoiden katselu älypuhelimella oli kasvanut keskimäärin 35 % ympäri maailmaa. Suosituin tapa katsella videoita oli applikaatioiden kautta.
Mainokset halutaan räätälöitynä ja sisältö ilmaisena
Kyselyssä selvitettiin videonkatselutottumusten lisäksi myös suhtautumista mainontaan mobiilivideoiden yhteydessä sekä halukkuutta maksaa mobiilivideosisällöstä.
Vastaajista 16 % oli maksanut mobiilissa katselemastaan videosisällöstä. Maksullisia palveluja käyttivät halukkaimmin pohjoisamerikkalaiset sekä itäaasialaiset. Eurooppalaisista 14 % oli joskus katsellut maksullista videosisältöä mobiililaitteella.
Hieman alle puolet (44 %) oli nähnyt mainontaa katselemansa videosisällön yhteydessä. Hieman yli neljäsosa mobiilivideoita katselevista on nähnyt saman mainoksen mobiilissa ja televisiossa.
Vastaajista 82 % haluaa mieluummin räätälöityä kuin räätälöimätöntä mainontaa. Mieluiten haluttiin mainoksen liittyvän videon aihepiiriin. Myös suosikkibrändeihin, selailuhistoriaan tai hiljattain katseltuihin videoihin perustuva videoiden räätälöinti olivat mieluisia.
Lähes 80 prosenttia vastaajista katselee mieluummin mainoksia sisältävää videosisältöä ilmaiseksi kuin maksaa mainoksettomasta sisällöstä. Suomalaisista 28 % olisi valmis maksamaan mainoksettomasta mobiilivideosisällöstä. Erityisen maksuhaluisia olisivat tanskalaiset (36 %) ja kiinalaiset (37 %), kun taas mieluiten mainoksia maksuttoman videosisällön vastineeksi katsoisivat mieluimmin eteläeurooppalaiset.
Suomessa katsotaan tv:tä ja mobiilivideoita samanaikaisesti
Suomessa mobiilivideoiden katselu on kasvanut 39 % edellisvuoteen verrattuna. Reilu neljännes suomalaisista vastaajista kertoo katsovansa vähemmän televisiota, koska katselee videoita myös älypuhelimesta.
Hieman alle puolet suomalaisista tutkimukseen osallistuneista katselee samanaikaisesti televisiota ja mobiilivideoita usein tai toisinaan. 83 % vastanneista haluaa nähdä mieluummin räätälöityjä mainoksia videosisältöjensä yhteydessä kuin räätälöimättömiä mainoksia.
Lue lisää tutkimuksesta täältä.
Lue myös:
Sanoman Suomalaiset älypuhelimen ja tabletin käyttäjinä 2015 -tutkimus
Opinnäytetyö: 2nd screen television katselukokemuksessa
Opinnäytetyö: Älypuhelimen käyttö – mihin ja miten mobiiliapplikaatioita käytetään
14.02.2025
Digitaalinen ulkomainonta jatkoi vahvaa kasvuaan 2024 – markkinaestimaatti nousi 61 miljoonaan euroon
IAB Finlandin Digitaalisen ulkomainonnan työryhmän arvion mukaan digitaalisen ulkomainonnan (DOOH) markkinan koko Suomessa kasvoi vuonna 2024 noin 61 miljoonaan euroon. Tämä tarkoittaa 14 prosentin kasvua vuoteen 2023 verrattuna, jolloin markkina oli 53,6 miljoonaa euroa. Vuoden 2024 markkinakasvu osoittaa, että DOOH on yksi vauhdikkaammin kasvavista mainonnan muodoista Suomessa.
lue lisää14.02.2025
Suomessa noin 15 miljoonaa natiivimainoseuroa vuonna 2024
IAB Finlandin sisältömarkkinoinnin työryhmä on julkaissut arvion natiivimainonnan määrästä Suomessa. Vuoden 2024 estimaatti on 14,6 miljoonaa euroa, jossa on laskua vuoteen 2023 verratuna noin 7 %.
lue lisää14.02.2025
Digitaalisen audiomainonnan kasvu jatkui Suomessa myös vuonna 2024
IAB Finlandin digitaalisen audiomainonnan työryhmän toteuttaman arvion mukaan digiaudiomainonnan markkina vuonna 2024 oli 9,5 miljoonaa euroa. Vuonna 2023 markkina-arvio oli 9,3 miljoonaa euroa ja sitä edeltävänä vuonna 2022 7,1 miljoonaa euroa.
lue lisää11.11.2024
Verkkomainonnan osuus jo yli 60 %
Verkkomainonnan määrä vuoden 2024 kolmannella kvartaalilla oli noin 180 miljoonaa euroa. Vuoden 2023 vastaavaan kvartaaliin verrattuna digimainonnan määrä kasvoi noin viisi prosenttia. Verkkomainonnan osuus kaikesta mediamainonnasta Q3/2024 aikana oli peräti 62 %.
lue lisää