Mitkä trendit vaikuttavat kodin ulkopuolisessa mediassa juuri nyt?
Yhteiskunnassa on tapahtumassa muutos, jossa teknologia ja avoimien datalähteiden hyödyntäminen näyttelee yhä suurempaa ja monimuotoisempaa roolia. Tällä hetkellä markkinointipäättäjien yksi suurimpia haasteita on ymmärtää, mitkä koronakriisin tuomat muutokset ovat pysyviä ja mitkä eivät. McKinseyn (1 tuoreen tutkimuksen mukaan 90 % johtohenkilöistä uskoo, että covid-19-pandemia tulee muuttamaan olennaisesti heidän liiketoimintatapojansa ja 85 % että kriisillä on pitkäkestoinen vaikutus heidän asiakkaittensa tarpeisiin seuraavien viiden vuoden aikana. Lähes 3/4 vastaajasta on sitä mieltä, että pandemian tuomat muutokset ovat merkittävä kasvumahdollisuus. Siitä huolimatta vain 21 % kokee, että heillä on asiantuntemusta, resursseja ja sitoutuneisuutta kasvun tavoittelemiseksi.
Yhteiskunnan teknologinen murros on modernisoinut myös ulkomainosmedian toimintaympäristöä ja suunnittelutyökaluja. Listasin kolme digitaalisen ulkomainonnan trendiä, jotka ovat täällä jo nyt, valmiina brändien hyödynnettäväksi.
1. Kaikkea kaikille vai kohdennetumpaa massamainontaa ulkona?
Kuluttajien tarpeiden muuttuessa yhä yksilöllisemmiksi, on myös ulkomainonta mukautunut muutoksiin ja mainostajien uusiin tarpeisiin. Massamedian tavoin ulkomainonta tavoittaa suuret yleisöt tehokkaasti kohdentaen ja personoiden. Datan fiksu hyödyntäminen onkin jo lähes välttämättömyys. Ulkomainonnan hienostuneet suunnittelutyökalut tarjoavat mainostajille tehokkaita datamassojen mallintamisen keinoja, joiden avulla on mahdollista tavoittaa kohdeyleisö yhä relevantimmalla viestillä. Brändit, jotka osaavat hyödyntää ulkomainonnan kohdennustyökaluja erottuvat massan keskeltä ja se voi olla ratkaiseva tekijä kilpailijoista erottumiseen.
Ulkomainonnan kehittynein suunnittelutyökalu on Audience Engine, jonka hyödyntämä data kattaa koko Suomen väestön. Audience Engine yhdistää jokaisen mainoslaitteen tarkan sijaintitiedon tietoon erilaisten kohdeyleisöjen liikkeistä. Työkalu huomioi niin kodin kuin työpaikankin sijainnit sekä niiden väliset reitit. Mainostajalla on aivan uudenlaisia mahdollisuuksia kohdentaa kodin ulkopuolista mainontaa.
Dataa hyödynnetään entistä paremmin myös uudistuvalla Helsinki-Vantaan lentoasemalla, joka on nyt digitaalisempi kuin koskaan. Lentoaseman kohderyhmiä mallinnetaan Heartbeats-kohderyhmätyökalun avulla, joka mahdollistaa esimerkiksi B2B-kohderyhmän tavoittamisen aikaisempaa tarkemmin.
Erilaiset lokaatiot sekä niihin liittyvät ainutlaatuiset ominaispiirteet ovat edelleen yksi ulkomainonnan vahvuuksista, jota yleisötuntemukseen perustuva suunnittelutapamme täydentää.
2. Digitaalista ulkomainontaa on mahdollista ostaa myös ohjelmallisesti
Mainonnan ohjelmallinen ostaminen mielletään helposti online-maailmaan, mutta tänä päivänä myös ohjelmallinen ulkomainonta voidaan yhdistää osaksi monikanavaista kampanjasuunnittelua.
Clear Channelin LaunchPAD-alusta mahdollistaa digitaalisen ulkomainonnan ostamisen reaaliajassa. Samalla kampanjan tehokkuutta voidaan maksimoida koordinoimalla ulkomainonta yhteen muiden mainostapojen kanssa. Monipuolisten kohdentamis- ja mittaamismahdollisuuksien ansiosta ohjelmallinen ulkomainonta herättää kysyntää koko Euroopassa tarjoten merkittävän lisän markkinoinnin suunnitteluun.
3. Miten ulkomainonnan avulla voidaan kehittää toimivampia kaupunkitiloja?
Toimialana digitaalinen ulkomainonta tarjoaa mielenkiintoisia mahdollisuuksia kaupunkien elävöittämiseen ja kaupunkimiljöön muodostumiseen. Elävä kaupunkitila on kudelma monenlaisista elementeistä, jossa myös ulkomainonnalla on oma roolinsa. Älykkäämpää kaupunkikulttuuria rakentaa niin kaupunkipyöräverkosto kuin digitaaliset mainosnäytöt kaupunkien vilkkaimmilla paikoilla, jolloin brändit hyötyvät läsnäolosta kuluttajien keskuudessa kontekstuaalisen sisällön avulla.
Clear Channel on panostanut voimakkaasti digitaaliseen verkostoonsa. Investoimme rohkeasti uuteen teknologiaan ja mainosverkostojen laajentamiseen niin nyt kuin tulevaisuudessakin. Meneillään olevan vuoden aikana verkostomme on laajentunut jo 335 uudella mainosnäytöllä, joista 324 on digitaalisia. Erinomainen valtakunnallinen tavoittavuutemme on kasvanut tänä vuonna yhdeksällä uudella kaupungilla, kahdella ostoskeskuksella ja 18 ruokakaupalla – ja lisää on tulossa. Nyt ei ole aika painaa jarrua vaan kaasua. Panostus alan moderneimpiin mainosnäyttöihin on kiihdyttänyt ulkomainonnan digitalisaatiota ja tarve datan systemaattiselle hyödyntämiselle lisääntyy kaikkialla.
Lähde: 1) McKinsey (2020) Innovation in a crisis: Why it is more critical than ever
Pilvi Rissanen, Clear Channel Suomi Oy
Kirjoittaja on Clear Channel Suomi Oy:n markkinointipäällikkö, joka uskoo ulkomainonnan ylivertaiseen tavoittavuuteen ja on erityisesti kiinnostunut näkemään, kuinka digitaalinen ulkomainonta tukee tulevaisuuden älykkäiden kaupunkien, Smart Cityjen, rakentumista. kuuluu myös Suomen ulkomainosliiton markkinointityöryhmään.
Clear Channel Finland on Suomen johtava ulkomainosyhtiö, joka tarjoaa asiakkailleen valtakunnallisesti tavoittavan mainosverkoston sekä monipuoliset ja näyttävät mainospinnat.
23.05.2024
Verkkomainonta vuoden 2023 tasolla
Verkkomainonnan määrä vuoden 2024 ensimmäisellä kvartaalilla oli noin 164 miljoonaa euroa. Vuoden 2023 vastaavaan kvartaaliin verrattuna digimainonnan määrä laski muutaman prosentin kymmenesosan. Verkkomainonnan osuus kaikesta mediamainonnasta jatkaa kasvua, ollen Q1/2024 aikana 57 %.
lue lisää06.02.2024
Mediamainonnan määrä päättyi -2,4 % laskuun vuonna 2023
Mediamainontaan käytettiin yhteensä 1 336 miljoonaa euroa vuonna 2023 ja mainonnan määrä laski -2,4 % edellisvuoteen verrattuna.
lue lisää22.09.2023
Digitaalisen audiomainonnan markkina kasvaa Suomessa: Estimaatti näyttää jopa 27% kasvua
IAB Finland on jälleen kerran estimoinut digitaalisen audiomainonnan markkinaa Suomessa. Vuonna 2022 digiaudion kokonaismarkkinan arvo on noin 7,1 miljoonaa euroa, mikä merkitsee 27% kasvua verrattuna vuoteen 2021. Digitaalisen audion markkina-arvio vuonna 2021 oli oli 5,6 miljoonaa euroa.
lue lisää31.08.2023
Verkkomainonta koki pienen laskun vuoden 2023 toisella kvartaalilla
Suomen verkkomainonnan määrä saavutti lähes 174 miljoonaa euroa vuoden 2023 toisella kvartaalilla, mikä on noin puolen prosentin lasku edellisvuoteen verrattuna. Digitaalinen mainonta edustaa kuitenkin edelleen 54 % koko maan mediamainonnasta, osoittaen digimainonnan keskeisen roolin mainosmarkkinoilla.
lue lisää