
Lähes neljännes mainospanostuksista menee verkkoon
Mainostajat panostavat entistä vahvemmin verkkoon. Kuluvan vuoden tammi–kesäkuussa verkkomainontaan laitettiin Suomessa yhteensä 127 miljoonaa euroa eli 12,8 prosenttia enemmän kuin vuotta aikaisemmin samalla jaksolla.
Verkkomainonnan osuus maan mainospanostuksista oli vuoden ensimmäisellä puoliskolla noin 23 prosenttia, kun se viime vuoden vastaavalla jaksolla oli 18,8 prosenttia. Verkkomainonnan panostukset alkavat lähestyä televisioon (25 prosenttia ensimmäisellä puoliskolla) ja sanomalehtiin (30 prosenttia) laitettuja mainoseuroja.
Display-mainonta jatkaa tasaista 20 prosentin kasvuaan. Siihen panostettiin vuoden ensimmäisellä puoliskolla 52,2 miljoonaa euroa, ja se muodostaa 41 prosenttia verkon mainospanostuksista.
Toiseksi suurin verkkomainonnan luokka ovat hakumainonta ja sähköiset hakemistot, joiden kasvu on maltillisempaa. Hakumainontaan panostettiin vuoden ensimmäisellä puoliskolla 43,2 miljoonaa euroa.
Kuluvan vuoden tammi–kesäkuun vahvimpia kasvajia olivat Facebook-, mobiili- ja in-stream-videomainonta. Facebookin mainospanostukset kasvoivat vuoden ensimmäisellä puoliskolla 32,6 prosenttia, ja ne muodostavat jo kymmenesosan koko verkon mainospanostuksista. Mobiilimainonta (6,6, miljoonaa euroa) on kasvanut voimakkaasti jo muutaman vuoden ja on nyt ohittanut in-stream-videomainonnan panostukset (6,3 miljoonaa euroa).
Digitaalisen mainonnan ja markkinoinnin etujärjestön IAB Finlandin toiminnanjohtaja Birgitta Takala uskoo verkon mainospanostusten kasvavan entisestään.
”Kasvu on vahvaa lähes kaikilla verkkomainonnan osa-alueilla, ja etenkin mobiilissa ja Facebookissa nousu on huimaa. On mahdollista, että verkko vie jo neljänneksen mainospanostuksista vuoden loppuun mennessä”, Takala sanoo.
Lisätiedot:
Birgitta Takala, toiminnanjohtaja, IAB Finland ry, 040 543 9165, etunimi.sukunimi(at)iab.fi
IAB Finlandin kvartaalitiedot perustuvat displayn ja luokitellun osalta TNS Ad Intelligencen kuukausiseurantaan. IAB Finland kerää haku-, hakemisto- ja Facebook-mainonnan panostukset kvartaaleittain. Tiedontoimittajina ovat mediatoimistot (Mediatoimisto Happi, Virta Helsinki, Mediatoimisto Voitto, Dagmar, IUM, Aegis Group, Havas Media, GroupM ja Omnicom Media Group) sekä Avaus Consulting, Descom, Klikkicom, Kontaktia, Quru, NetBooster, Opasmedia, Tulos Helsinki, Mainostoimisto Weblandia sekä Fiercer Media. Google Finland ei toimita suoraan hakusanamainonnan tietojaan. Hakusanamainonnan ja Facebook-mainonnan panostusluvut sisältävät estimaattiosuuden, jotta yritysten suoraan ostetun hakumainonnan osuus saadaan mukaan lukuihin. Estimaatti on tehty PäättäjäAtlaksen kyselyn pohjalta.
22.09.2023
Digitaalisen audiomainonnan markkina kasvaa Suomessa: Estimaatti näyttää jopa 27% kasvua
IAB Finland on jälleen kerran estimoinut digitaalisen audiomainonnan markkinaa Suomessa. Vuonna 2022 digiaudion kokonaismarkkinan arvo on noin 7,1 miljoonaa euroa, mikä merkitsee 27% kasvua verrattuna vuoteen 2021. Digitaalisen audion markkina-arvio vuonna 2021 oli oli 5,6 miljoonaa euroa.
lue lisää31.08.2023
Verkkomainonta koki pienen laskun vuoden 2023 toisella kvartaalilla
Suomen verkkomainonnan määrä saavutti lähes 174 miljoonaa euroa vuoden 2023 toisella kvartaalilla, mikä on noin puolen prosentin lasku edellisvuoteen verrattuna. Digitaalinen mainonta edustaa kuitenkin edelleen 54 % koko maan mediamainonnasta, osoittaen digimainonnan keskeisen roolin mainosmarkkinoilla.
lue lisää23.05.2023
Verkkomainonta maltillisessa kasvussa
Verkkomainonnan määrä vuoden 2023 ensimmäisellä kvartaalilla oli lähes 168 miljoonaa euroa. Vuoden 2022 ensimmäiseen kvartaaliin verrattuna digimainonnan määrä kasvoi lähes 3 % ja kaikesta Suomen mediamainonnasta digitaalista on jo 55 %.
lue lisää06.03.2023
Digitaalinen ulkomainonta 30 % kasvussa vuonna 2022
IAB Finlandin Digitaalisen ulkomainonnan työryhmän toteuttaman arvion mukaan digiulkomainonnan määrä Suomessa vuonna 2022 oli noin 46,5 miljoonaa euroa. Vuoteen 2021 verrattuna kasvua on hieman alle 30 % kun vastaavana aikana koko ulkomainonnan markkina kasvoi 21 %.
lue lisää