Icon
Mikä ihmeen hakusanamainonta? IABlogi

Mikä ihmeen hakusanamainonta?

05.11.2013 | Saija Mahon, Mahon Digital Oy (deleted)

Kuten monet ehkä jo tietävätkin, PPC tarkoittaa Pay-Per-Clickiä (hakusanamainontaa). Tämä ilmiö on kovalla vauhdilla (ainakin Skandinaviassa) kasvava verkkomarkkinoinnin ja mainonnan muoto, joka alun perin syntyi internetin kehityksestä. Internetin saapumisen alkuaikoina todettiin, että vaikka hakukone (kuten Google) voisikin olla portaali, johon ohjataan käyttäjiä ja kuluttajia, ja josta tietoa sai etsiä ilmaiseksi, oli tässä myös mahdollisuus ansaita tuloja!

Edistämällä yritysten, tuotemerkkien (brändien) ja tuotteiden näkyvyyttä internetin käyttäjille, hakukoneet (Google, Bing) huomasivat tilaisuuden periä maksua tästä uudesta mainostilasta. Muutamat varhaiset omaksujat hyppäsivät tämän uuden mainonnan muodon mukaan pää-edellä ja ovatkin matkalla menettäneet tuhansia, elleivät satoja tuhansia, kiireessään olla osana tätä innovatiivista digitaalista markkinointimahdollisuutta. Toiset tekivät ja tekevät pieniä (ja suurempiakin) omaisuuksia, vieläkin.

Hakusanamainonta voi helposti kääntyä vaaralliseksi miinakentäksi, ellei mukana ole hyvää, osaavaa ja ammattitaitoista opasta. Yritykset usein toteavat, että tarvitsevat jonkun joka tietää, miten liiketoiminnalliset tavoitteet voidaan saavuttaa netissä.

Hakusanamainonta pähkinänkuoressa

Yksinkertaisesti sanottuna, hakusanamainonnan avulla voit laittaa mainoksesi hakukoneen (esim. Googlen) hakutulossivuille halutun kohdeyleisön nähtäväksi. Voit rekisteröityä jopa itse Googlen mainosohjelmaan (Google Adwords), luoda omat mainoksesi, ja valita avainsanoja tai lauseita jotka kuvaavat tuotteitasi tai palveluitasi, ja ohjata nämä webbisivustoillesi. Kun ihmiset näkevät ilmoituksesi internetissä, he klikkaavat sitä ja ajautuvat sivustoillesi. Helppoa vai mitä? Ei.

Hakusanamainonta on erittäin monimutkaista ja rautaista ammattitaitoa vaativa laji, jossa pienetkin virheet voivat johtaa katastrofaalisiin seurauksiin. Esimerkkinä eräs nimeltä mainitsematon asiakkaamme, joka etsi turvaa Mahon Digitalin markkinointi-tiimiltä sen jälkeen, kun menetti tuhansia puntia yrittäessään hoitaa itse verkkomarkkinointiaan. Yrityksen tarkoitus oli myydä tuotteitansa Englannissa, mutta huomaamattaan kohdistivat mainoskampanjansa koko maailmaan (helposti tapahtuva virhe, jos ei tunne Google Adwordsin systeemiä hyvin!). Kuukauden markkinointi budjetti paloi loppuun tunneissa.

Mitä tapahtuu suljettujen ovien takana?

Kuten jo mainitsimmekin, hakusanamainonta on taiteenlaji, joka vaatii niin teknistä, kuin luovaakin silmää parhaiden tulosten saavuttamiseksi. Hakusanamainonta ei ole yksinkertainen prosessi, vaikka niin joku joskus erehtyykin ajattelemaan. Seuraavat elementit auttavat sinua hahmottamaan, josko sinulla tosiaan on aikaa (ja vaadittavaa taitoa) hoitaa verkkokampanjoitasi itse:

  • Tehokas ja kattava hakusanatutkimus – relevantti ydinhakusanalista
  • Hakukoneystävälliset ja oikeanlaiset laskeutumissivut (ländärit)
  • Hakusanamainoskampanjoiden aktiivinen optimointi ja seuranta
  • Tiliasetuksien muutokset (kohderyhmät, demokrafiat, päivän / viikon aikastrategiat)
  • Innovatiiviset, kilpailukykyiset ja kiinnostavat mainostekstit
  • Mainostekstien hallinta ja muutokset promootioiden mukaisesti
  • Kampanjanseuranta ja tuloksien raportointi
  • Tulosten analysointi ja suositukset
  • Jatkuva optimointi ja reagointi markkinamuutoksiin
  • Uuden testaus, testaus ja testaus!

Verkkomarkkinointi ja brändien näkyvyys netissä on nykypäivänä tärkeämpää kuin koskaan, ja kilpailu mainostilasta kasvaa.
Kuluttajat ovat siirtämässä jopa jokapäiväiset ostoksensa nettiin - miten käy jos yrityksesi ei ole siellä, missä kuluttaja on?

Kirjoittaja on Mahon Digital Oy:n perustaja ja toimitusjohtaja Saija Mahon
www.mahondigital.fi – Suomi
www.mahondigital.co.uk – UK

16.08.2024

Mittaa edes tätä!

Luova televisiomainos tai tykätty videoklippi somessa - tärkeitä keinoja rakentaa yrityksen brändiä ja saada yritys asiakkaiden ajatuksiin. Pidetty mainos tarkoittaa tunnistettua tuotetta ja yritystä! Tuloksellisen liiketoiminnan kannalta on myös ymmärrettävä sisältöjen toimivuus yrityksen omien tavoitteiden näkökulmasta, ja miten mitata onnistumista. Kokosimme tähän artikkeliin markkinoinnin ammattilaisten ajatuksia mittaamisen minimaalisesta työkalupakista: mitä kannattaa huomioida mittareiden valinnassa, mitä datan lähteitä tyypillisesti tarvitaan, ja mitä asioita ei mittaamalla suoraan havaitse.

lue lisää

09.08.2024

Missä menet Retail media?

IAB Europen (2024) päivitetyn arvion mukaan Retail mediaan käytettävät investoinnit tulevat kasvamaan lähes 22:een miljardiin euroon vuoteen 2026 mennessä. Retail median kasvu Euroopassa vuodesta 2022 vuoteen 2023 arvioidaan olleen +30,2% samalla kun digitaalinen mainosmarkkina kasvoi +11.1%. Viime vuosina vahvaa kasvua osoittaneet video- ja sosiaalisen median mainonta kasvoivat niin ikään 20.9% ja 18.2%, josta saammekin kontekstin Retail median kulmaluvulle.

lue lisää

02.07.2024

IAB Studio: Nostemediasta YOC - Digimarkkinan muutokset ja mahdollisuudet

IAB Studio jaksot ovat napostelupituisia podcast jaksoja päivän polttavista aiheista ja tällä kertaa studiossa Pasin kanssa ovat YOC / Nostemedian Harri Virtanen ja Antti Kaiponen. Tässä jaksossa sukellamme digitaalisen mainonnan ajankohtaisiin trendeihin ja kuulemme Nostemedian perustamisesta, kasvusta ja muuttumisesta YOC:iksi.

lue lisää

01.07.2024

IAB Jäsenesittely: Emmi Vilkanen ja SeenThis

Tässä blogisarjassa tutustumme IAB:n uusiin jäseniin hieman paremmin! Nyt on vuorossa Emmi Vilkanen ja SeenThis

lue lisää