Icon
Tallenne: Vastuullisuus digimarkkinoinnissa - Mitä? Miksi? Miten? Uutiset & blogi

Tallenne: Vastuullisuus digimarkkinoinnissa - Mitä? Miksi? Miten?

10.06.2024

Tervetuloa IAB Finlandin vastuulisuus seminaarin tallenteen pariin. Vastuullisuus trendaa globaalisti, ja digimainonnan vastuullisuus on IAB painopiste jo toista vuotta. Aihe on laaja ja tärkeä, ja haasteina on standardien ja osaamisen puute niin Suomessa, Euroopassa kuin globaalistikin. Tapahtuma järjestettiin LIVENÄ Kinopalatsissa Finnkinon leffateatterissa ja sitä oli mahdollista seurata myös striimin kautta.

Tutkimme asiaa 2023 Vastuullinen digimainonta Suomessa -kyselytutkimuksella ja julkistimme tulokset toukokuussa 2023. Toistimme kyselyn suppeammassa muodossa ja havaitsimme trendin vastuullisuuden kehityksessä Suomessa.

Seminaarissa käsittelimme vastuullisuutta kysymyksillä: Mitä? Miksi? Miten? Halusimme vastata siihen, mitä vastuullisuus digimainonnassa tarkoittaa, miksi se muuttaa markkinointia ja miten sitä voi mitata.

Puhujina olivat:

  • Susanna Alma Mediasta digitaalisen mainonnan vastuullisuudesta ja Alman Hiilimittarista
  • JCDecaux’n Elina ja Sherpan Mika vastuullisesta ulkomainonnasta ja tekoälyn mahdollisuuksista
  • GroupMTommi hiilijalanjäljen mittaamisesta markkinoinnissa
  • Gaia Consulting vastuullisuudesta liiketoiminnan keskiössä
  • Clear Channelin Lassi megatrendeistä ja median vastuusta

Tapahtumassa lavalle nousivat Alma, JCDecaux, GroupM, Gaia Consulting ja Clear Channel, ja pääyhteistyökumppanina toimi Alma.


Ohjelma

Tervetuloa - Mira Vaurula | IAB Finland & Susanna Laitinen | Alma Mediaratkaisut

Vuosi hiilijalanjäljen mittaamista Almalla - miten vastuullisuudesta tulee osa digimainonnan arkea? - Susanna Virkkula | Alma Mediaratkaisut (lataa prese)

Vastuullista ulkomainontaa – Mitä tekoäly mahdollistaa tulevaisuudessa? Elina Valtia ja Mika Hyötyläinen | JCDecaux (lataa prese)

 Hiilijalanjäljen vähentäminen markkinoinnissa - Tommi Partanen | GroupM (lataa prese)

IAB Studio - Vastuullinen digimainonta Suomessa - tilannekatsaus. Hostina Mira Vaurula ja keskustelemassa Veera Mäkelä | Posti, Saara Kemiläinen | Nitro ja Susanna Virkkula | Alma Mediaratkaisut

Susformaatio – vastuullisuus liiketoiminnan keskiössä ja lisäarvon tuojana - Maria Sangder | Gaia Consulting Oy (lataa prese)

Maailma kiehuu - kantaako media vastuunsa? - Lassi Tolonen | Clear Channel (lataa prese)

Loppusanat - Mira vaurula | IAB Finland & Susanna Laitinen | Alma Mediaratkaisut

 

Q&A

Kysymys: Upea lanseeraus tuo kampanjan hiilijalanjälki. Mitä kaikkia päästöjä / scopeja otetaan laskurissa huomioon? Huomioidaanko esimerkiksi käytetyn paperin / mainoslaitteen tuotannossa aiheutuneet päästöt ym.?

Vastaus: Kampanjan hiilijalanjälki (sekä abribus että digi) kattaa kampanjan aikaisen ja kampanjan tuottamiseen tarvittujen tuotteiden ja palveluiden päästöt. Laskenta perustuu GHG protokollaan ja kattaa kaikki scopet 1-3. Koska laskenta perustuu em. standardiin se määrittelee ja rajaa sen mitä meidän ”harteille” tässä product carbon footprint laskelmassa lasketaan mukaan ja mitä elinkaarimallia sovelletaan. Meillä on sovellettu cradle to customer plus waste näkökulmaa, joka tarkemmin sanottuna sisältää digin osalta kolme eri datastreamia; sen kun kampanjadata siirtyy asiakkaalta tai toimistolta meille, sekä datan talletus ja siirto laitteeseen (+ ajo). Sen lisäksi myös yrityksen yleisiä päästöjä.

Abrin päästöihin lasketaan julisteen painatus (painotalon energia, julistepaperin CO2, painoväri ja liuotin), logistiset reitit, laitteen energiankulutus ja pakkausmateriaalit eri vaiheissa, kampanja-aineiston datanhallinta ja yrityksen päästöistä osa.

Eli kaikki protokollan ja elinkaarilaskentavalinnan mukaiset päästöt on laskettu. Elina Valtia | JCDecaux

Kysymys: Mikä on suurin tekoälyn tuoma uhka mielestäsi markkinointiskenessä? Itse näen uhkana lähinnä vain sen, että duunipaikat menee alta.

Vastaus: Sanoisin, että suurin uhka on siinä, että duunipaikkojen pelossa me dissataan sitä liian pitkään. Kunnes on liian myöhäistä. Eli nähdään se ennemmin mahdollisuutena tehdä entistä parempaa markkinointia entistä enemmmän ja vielä niin että meillä on entistä kivempaa tehdä sitä. Ei ole olemassa auringonlaskun toimialaa on olemassa vain auringonlaskun toimintaa. Elina Valtia | JCDecaux

Kysymys: Tuloksista. Jos yritys ei tee mitään vastuullisuuden eteen, johtaja ei halua vastata tutkimukseen…. Se selittää tuloksia.

Vastaus: Juuri näin, tutkimuksessa on sen teeman vuoksi luontevana koryna vastuullisuudesta kiinnostuneet, jolloin korostuu yritykset, joilla on vastuullisuusohjelma. Jos vastuullisuus ei vielä ole isosti fokuksesta syystä tai toisesta, ei myöskään vastaa vastuullisuuskyselyyn. Asiantuntijatasolla eos näkyi selkeemmin, joten he kuitenkin vastasivat kyselyyn, vaikka yrityksen vastuullisuustyöstä eivät osaisikaan tarkasti sanoa. Veera Mäkelä | Posti

Kysymys: Mitä ihmettä on green coding?

Vastaus: Helposti muotoiltuna se on ohjelmointia, jolla pyritään minimoimaan energiankulutus ja ympäristövaikutukset. Se voi tarkoittaa algoritmien käyttöä, jotka ovat energiatehokkaita, tietokantojen optimaalista resurssinkäyttöä ja jos käytetään pilvipalvelua, niin sen valinnassa kapasiteetin joustavaa käyttöä tarpeen mukaan. Osa-alueita vaikuttaa on koodaamisen saralla paljon, kielestä tiedostomuotoihin ja datan säilöntäailoihin, eikä vihreälle koodaamiselle ole määritelmää tai tsekkilistaa, mutta ohjeita ja best practiceja kehittyy koko ajan. Veera Mäkelä | Posti

Kysymys: Mikä on merkittävin ja yllättävin tulos tässä tutkimuksessa? Mikä on muuttunut viime vuoteen verrattuna?

Vastaus: Mielestäni sekä merkittävin ja yllättävin tulos oli se kuinka huonosti vastaajat tiesivät oman yrityksen vastuullisuustoimista. Eikö tosiaan toimia ole tehty lainkaan vai onko niistä sisäisesti viestimisessä parantamiseen varaan? Kaikki kuitenkin lähtee omasta toiminnasta ja sen jalkauttamisesta omassa organisaatiossa - oma henkilökunta on tärkein sidosryhmä. Saara Kemiläinen | Nitro

Kysymys: Mitä tarkoittaa fyysiset kampanjat tässä kontekstissa? En ymmärrä miten päästöt voi olla isommat kuin digitaalisessa mainonnassa ?

Vastaus: Ulkomainonnan konteksti tarkoittaa julistekampanjoita. Päästöjen määrä riippuu toteutuksesta, tässä esimerkissä oli julistekampanja suurelle maantieteelliselle alueelle, jolloin sen päästöt ovat suuret. Tommi Partanen | GroupM

Kysymys: Tarkoittaako mittaaminen, että jos yksittäiset kampanjat jäisivät tekemättä, niin säästäisimme hiilidioksipäästöissä? samat serverit ja koneet pyörivät luultavasti, vaikka kampanjoita ei tehtäisi.

Vastaus:  Jos yksittäinen kampanja jäisi tekemättä, säästyisi päästöistä mainonnan jakelun ja luovan jakelun osuus tuon kamppiksen osalta. Mutta on tietysti totta, että esim. median jakelun ja kuluttajien laitteiden päästöjä syntyy riippumatta siitä, kuinka monta mainoskampanjaa sillä hetkellä on päällä. Susanna Virkkula | Alma mediaratkaisut

Kysymys: Eri kanavien päästöistä olisin kysynyt, että oliko janalla näyvät luvut yhden kampanjan luvut, kun kanava oli lisätty siihen mukaan vai miten?

Vastaus: Kyseessä ei ole kampanjan luvut, vaan päästövertailu vastaavan kokoisilla formaateilla / gCO2PM eli päästöt per tuhat mainosnäyttöä. Jana kuvastaa ainoastaan päästöjen suuruutta suhteessa toisiinsa, eli eri medioiden päästöjä ei lasketa siinä yhteen. Susanna Virkkula | Alma mediaratkaisut

Kysymys: Miten priorisoidaan jos omistajien tuotto-odotukset ja sustistavoitteet ovat törmäyskurssilla?

Vastaus: Helppo vastaus on, että löydetään sellaisia sustistekoja, jotka ovat merkittäviä ja vaikuttavia ja tuottavat. On löydettävä tavat puhua siitä miten kestävyys asiat lisäävät tuottoja pitkällä aikavälillä ja tavat todentaa se. Maria Sangder | Gaia Consulting Oy

Kysymys: Super presis Maria. Friedmaniin liittyen. Eikö suuri profit auta myös siihen, että osa voitosta voidaan allokoida vaikka sustisjuttuihin?

Vastaus: Voi. Ja tuloksen ja vastuullisuuden ei tulisi olla vastakohtia. Idea on se, että tuloksen tekeminen ei ole primääri tarkoitus vaan arvon luominen. Maria Sangder | Gaia Consulting Oy

Kysymys: Sanoisitko Maria että vastuullisuus on myös iso osa ns pidon rakentamista omaan henkilöstöön?

Vastaus: Ehdottomasti. Se vaan ole ainoa syy siihen ryhtymiseen :) Maria Sangder | Gaia Consulting Oy

BLOGI
Digimainonnan määrä Euroopassa +11% kasvussa 2023

IAB Europe julkaisi 12.6.2024 AdEx-yhteenvetoraportin digitaalisen mediamainonnan määrästä Euroopassa vuonna 2023. 63 % kaikesta Euroopan mediamainonnasta oli digitaalista ja digimainonnan määrä kasvoi 11,1 % vuoteen 2022 verrattuna. Digimainonnan kokonaisvolyymi Euroopassa oli vuonna 2023 lähes 97 miljardia euroa. AdEx-tutkimuksen tiedonkeruu tehtiin 29 Euroopan maassa.

lue lisää

18.06.2024

Digimainonnan määrä Euroopassa +11% kasvussa 2023

IAB Europe julkaisi 12.6.2024 AdEx-yhteenvetoraportin digitaalisen mediamainonnan määrästä Euroopassa vuonna 2023. 63 % kaikesta Euroopan mediamainonnasta oli digitaalista ja digimainonnan määrä kasvoi 11,1 % vuoteen 2022 verrattuna. Digimainonnan kokonaisvolyymi Euroopassa oli vuonna 2023 lähes 97 miljardia euroa. AdEx-tutkimuksen tiedonkeruu tehtiin 29 Euroopan maassa.

lue lisää

10.06.2024

Digitaalinen audiomainonta vahvalla kasvu-uralla - kokonaismarkkina jo 9,3 mijoonaa euroa

IAB Finlandin digitaalisen audiomainonnan työryhmän toteuttaman estimaatin mukaan digiaudiomainonnan määrä vuonna 2023 oli 9,3 miljoonaa euroa, joka tarkoittaa yli 30 % kasvua vuoteen 2022 verrattuna. Vuonna 2022 markkina-arvio oli 7,1 miljoonaa euroa. Digitaalinen audiomainonta, mukaan lukien podcastit ja muut digitaalisen audion alustat, on nousemassa yhä keskeisempään rooliin mainosmaailmaa. Suomessa kasvun myötä toimijoiden odotetaan investoivan yhä enemmän sektoriin tulevina vuosina.

lue lisää

23.05.2024

Verkkomainonta vuoden 2023 tasolla

Verkkomainonnan määrä vuoden 2024 ensimmäisellä kvartaalilla oli noin 164 miljoonaa euroa. Vuoden 2023 vastaavaan kvartaaliin verrattuna digimainonnan määrä laski muutaman prosentin kymmenesosan. Verkkomainonnan osuus kaikesta mediamainonnasta jatkaa kasvua, ollen Q1/2024 aikana 57 %.

lue lisää

16.05.2024

Vaikuttajamarkkinoinnin määrä 7 % kasvussa vuonna 2023

IAB Finlandin ja vaikuttajatoimistojen yhteisen selvityksen perusteella vaikuttajamarkkinoinnin kokonaismarkkina Suomessa vuonna 2023 oli 56,1 miljoonaa euroa. Vuoteen 2022 verrattuna kasvua oli noin 7 %.

lue lisää