Icon
Digimainonta nosti mediamainonnan taas plussalle IABlogi

Digimainonta nosti mediamainonnan taas plussalle

27.04.2018

Vuoden ensimmäinen kvartaali oli digimainonnalle menestyksekäs, ja se siivitti myös mediamainonnan kokonaisuuden kasvukäyrälle.

Mediamainonnan kokonaisuus nousi 267,7 miljoonaan euroon ja digimainonnan avittamana se kasvoi 3,4 prosenttia verrattuna viime vuoden ensimmäiseen kvartaaliin. Sähköisten medioiden osuus on nyt 65 prosenttia kokonaispanostuksista ja kasvua kertyi kolme prosenttiyksikköä vuoden aikana. Digimainonnan osuus koko mediakakusta vahvistui edelleen ja kattaa lähes 38 prosenttia mediamainonnan kokonaispanostuksista. Sen markkinaosuus kasvoi viidellä prosenttiyksiköllä viime vuodesta.

Mainostajien panostukset digimainontaan nousivat yhteensä 101,3 miljoonaan euroon ja kasvua kertyi viime vuoteen verrattuna 19,5 prosenttia. Merkittävimmin kasvoivat hakumainonta 24,7 prosenttia ja panostukset sosiaaliseen mediaan 44,2 prosenttai. Netti-TV-ympäristöön sijoitettu instream-videomainonta kasvoi lähes 12 prosenttia ja talouden kasvua peilaava luokiteltu mainonta 11,1 prosenttia. Mobiilimainonnasta ohjautuu tällä hetkellä osa display-mainontaan, joten sen luvut eivät vastaa todellista mainostajien panostusta mobiiliin.

”IAB Finland haluaa kannustaa mainostajia ja muistuttaa, että Suomessa on edelleen luotettava ja laadukas mediakenttä. Suomalaiset luottavat mediaan eniten maailmassa ja käyttävät paljon paikallisia verkkopalveluita verrattuna muihin maihin. GDPR eli EU:n tietosuoja-asetus tulee selventämään digitaalisen mainonnan pelisääntöjä ja lisäämään myös läpinäkyvyyttä”, toteaa IAB:n hallituksen puheenjohtaja Kirsi Hakaniemi.

IAB Finland seuraa myös ohjelmallisen ostotavan kehittymistä Suomessa. IAB:n tuoreeseen kyselyyn perustuvan arvion mukaan ohjelmallisesti ostetun display-mainonnan osuus display-mainonnan kokonaisuudesta vuonna 2017 oli 29 prosenttia (sisältää desktop-, mobiili- ja instream-videomainonnan). Mediatoimistojen antaman ennusteen mukaan osuus tulee nousemaan edelleen myös vuoden 2018 ensimmäisen vuosipuoliskon aikana. Maaliskuussa tehtyyn kyselyyn vastasi 13 mediatoimistoa.

IAB:n kvartaaliseurannan muutosprosentit on laskettu vertailukelpoisin luvuin.

IAB Finland kerää haku-, Facebook- sekä YouTube-mainonnan panostukset kvartaaleittain. Tiedontoimittajia ovat mediatoimistot (Mediatoimisto Happi, Mediatoimisto Voitto, Dagmar, IPG Mediabrands, Dentsu Aegis Network, Zeeland Media Group ja Omnicom Media Group) sekä Avaus Consulting, Solteq, Nordic Morning, Quru, NetBooster, Tulos Helsinki ja Medialuotsi. Hakusanamainonnan ja Facebook-mainonnan panostusluvut sisältävät estimaattiosuuden, jotta mainostajien suoraan ostaman haku- ja Facebook-mainonnan osuus saadaan mukaan lukuihin. Estimaatti on tehty Kantar TNS:n PäättäjäAtlaksen kyselyn pohjalta. YouTube-luvut on kerätty toimistoilta.

07.12.2022

Verkkomainonnan määrä jatkaa kasvu-uralla

Verkkomainonnan määrä vuoden 2022 kolmannella kvartaalilla oli ennätyksellisen suuri, noin 173 milj. euroa. Lähes 60 prosenttia mediamainonnasta on jo digitaalista. Vuoden 2021 kolmanteen kvartaaliin verrattuna digimainonta kasvoi 7 %

lue lisää

27.04.2022

55 % mediamainonnasta digitaalista vuoden ensimmäisellä kvartaalilla

Verkkomainonnan määrä vuoden 2022 ensimmäisellä kvartaalilla oli 161,8 milj. euroa ja reilusti yli puolet (55 %) mediamainonnasta oli digitaalista. Vuoden 2021 ensimmäiseen kvartaaliin verrattuna kaikki suurimmat digimainonnan momentit olivat yli 10 % kasvussa.

lue lisää

09.12.2020

Mitä tarkoitamme, kun puhumme vähittäiskauppamediasta?

Nykyisin kaupalla on mahdollisuus kertoa asioista ihmisille entistä palvelevammin ja osuvammin, koska kohtaamispisteitä on paljon ja data mahdollistaa kohdentamisen.

lue lisää