Icon
Digimainonnan positiivinen kehitys jatkuu Blogit

Digimainonnan positiivinen kehitys jatkuu

28.08.2018

Digitaalisen mainonnan kasvuvauhti on tuplaantunut vuoden alkupuoliskolla ja mainostajien panostukset digimainontaan ylsivät 208,1 miljoonaan euroon. Kasvua kertyi 17,8 % verrattuna edellisen vuoden samaan jaksoon. Tammi-kesäkuussa 2018 mediamainonnan kokonaispanostukset olivat yhteensä 561,9 miljoonaa euroa ja kasvua kertyi digimainonnan ansiosta noin 2 %.

Tammi-kesäkuussa mediamainonnan kokonaispanostuksista sähköisten medioiden osuus oli 65,4 %. Digimainonnan kasvu on pysynyt tasaisena kuluvan vuoden aikana. Sen osuus mediamainonnasta nousi 5,2 prosenttiyksikköä 37 prosenttiin. Eri digimainosmuodoista hakumainonta kasvoi 22,8 % ja panostukset sosiaaliseen mediaan (Facebook ja YouTube) 45,9 % prosenttia. Netti-TV-ympäristöön sijoitettu instream-videomainonta kasvoi 3,1 % ja luokitellun mainonnan kasvu oli 10,7 %. Mobiilimainonnan panostukset ohjautuvat yleistyvän monimediakampanjoinnin seurauksena display-mainontaan. Tästä johtuen mobiilimainonnan panostustiedot eivät ole enää vertailukelpoisia aikaisempiin lukuihin. Tässä tilanteessa on suositeltavampaa tarkastella display-mainontaa ja mobiilin display-mainontaa yhtenä kokonaisuutena, jolloin display-mainonnan kasvuprosentiksi saadaan 3,6. Display-, instream video, mobiili-, sekä luokitellun digimainonnan panostustiedot perustuvat Kantar TNS:n kuukausiraporttiin.

”Mobiilimainonnan tilastointi ja raportointi on haasteellista ja se kertoo ns. cross screen -kampanjoiden yleistymisestä. Mainostajan kampanja on kokonaisuus, jossa yleisö tavoitetaan eri päätelaitteilla ja panostusten erittely mobiili-, desk top display- ja tablettipanostuksiin ei enää ehkä olekaan relevanttia”  arvioi IAB Finlandin toiminnanjohtaja Birgitta Takala.

 

Digimainonnan kehitys vuoden 2018 toisella kvartaalilla

Huhti-kesäkuun digipanostukset nousivat yhteensä 107,6 miljoonaa euroon. Kasvua kertyi 17,5 % verrattuna samaan jaksoon vuonna 2017.

Vuoden toinen kvartaali oli kokonaiskehitykseltään hyvin samanlainen kuin vuoden ensimmäinen kvartaali. Hakumainonta ja mainonta sosiaalisessa mediassa kasvoivat vahvasti, natiivimainonnan panostukset ovat tasaantuneet viime vuoden hurjasta noususta. Mobiilimainonnan tilastoinnin haasteellisuudesta johtuen IAB taulukoi toistaiseksi mobiilimainonnan mukaan display-mainontaan. Display-mainonta (sisältäen mobiilin display-mainonnan) kasvoi 2,1 % huhti-kesäkuun tarkastelujaksolla.

IAB Finland kerää haku-, Facebook- sekä YouTube-mainonnan panostukset kvartaaleittain ja täydentää näin Kantar TNS:n mainospanostusten kuukausiseurantaa. Markkinatiedon ja ajankohtaisten trenditietojen kerääminen ja raportointi on yksi IAB:n tärkeimmistä tehtävistä ja tästä toiminnasta monet tuntevat IAB:n parhaiten.

Haku-, Facebook- sekä YouTube-mainonnan panostukset kerätään kvartaaleittain. IAB Finlandin kvartaaliraporin tiedontoimittajia ovat Mediatoimisto Happi, Virta Helsinki/IPG Mediabrands, Mediatoimisto Voitto, Dagmar, Dentsu Aegis Network, Zeeland Media Group, Omnicom Media Group, GroupM sekä Avaus Consulting, Solteq, Klikkicom, Quru, NetBooster ja Tulos Helsinki. Hakusanamainonnan ja Facebook-mainonnan panostusluvut sisältävät estimaattiosuuden, jotta mainostajien suoraan ostaman haku- ja Facebook-mainonnan osuus saadaan mukaan lukuihin. Estimaatti on tehty Kantar TNS:n PäättäjäAtlaksen kyselyn pohjalta. YouTube-luvut on kerätty toimistoilta.

IAB:n kvartaalitiedotteet. Lisätietoja antaa Birgitta Takala, toiminnanjohtaja, IAB Finland ry, 040 543 9165, etunimi.sukunimi@iab.fi.

08.01.2020

Muuttuva markkinointianalytiikka

Kuinka dramaattinen muutos on ollut ja mitä uutta ymmärrystä siitä kasvoi?

lue lisää

09.12.2019

Mihin käyttää kolmannen osapuolen dataa

Omasta datasta puhutaan paljon ja syystäkin, koska sitä hyödyntäen omaa markkinointia voidaan monin tavoin tehostaa jo pienillä teoilla. Kolmannen osapuolen datan käytössä sen sijaan päädytään usein keskustelemaan lähinnä mainonnan kohdentamisesta.

lue lisää

05.12.2019

Markkinoinnin ammattilainen, näin autat asiakastasi ymmärtämään sisältömarkkinointia

Oikein ajoitettu ja kohdennettu sisältömarkkinointi saa lukijan viettämään brändin parissa aikaa parhaimmillaan moninkertaisesti.

lue lisää

25.11.2019

Asiakasarvo on kaiken keskiössä

Liiketoimintamalli tulkitaan yrityksissä eri tavoin. Edistyneimmät kuvaavat sitä Business Model Canvaksen avulla.

lue lisää